PODIJELI

U povodu Međunarodnog dana prava životinja, koji se obilježava 10. prosinca, u subotu će na Trgu kralja Tomislava biti održan drugi “Marš za životinje”.

Marš središtem Zagreba organiziraju udruge Prijatelji životinja i Pobjede. Aktivisti će upozoriti da životinje nisu vlasništvo koje se koristi za eksperimentiranje, hranu, odjeću ili zabavu.

U povorci s dimnim bakljama, veganskom zastavom od devet metara i porukom “Zajedno na suosjećajnoj strani povijesti” aktivisti za prava životinja iz Hrvatske i okolnih zemalja prošetat će središnjim ulicama Zagreba.

Povorka će proći kroz Park Josipa Jurja Strossmayera, Zrinjevac, Teslinu i Masarykovu ulicu, Frankopansku i Ilicu do Trga bana Jelačića, gdje će se u 12 sati održati kratki program. Povorka će nastaviti šetnju kroz Jurišićevu ulicu te staje na Trgu hrvatskih velikana, nakon čega će se održati after-party u rock klubu The Beertija.

Aktivisti pozivaju građane da se pridruže povorci i pritom podsjećaju kako se ranije marširalo protiv rasizma i za prava žena, a danas se sve glasnije i jače maršira i za prava životinja.

Međunarodni dan prava životinja obilježava se na isti dan kad i Međunarodni dan prava ljudi kako bi se ukazalo na činjenicu da životinje, kao i ljudi, imaju prava koja ne bi trebala biti žrtvovana ili uskraćena samo zato jer bi to moglo koristiti ljudima.