PODIJELI

Uoči otvorenja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku na kojem će se pojaviti svi vodeći ljudi grada i države oglasila se neformalna skupina “Na drugoj strani” koja najavljuje prosvjed. Okupljanje organiziraju i podržavaju: Inicijativa mladih za ljudska prava, Nova ljevica, Braniteljska udruga Vidra – veterani i društvena akcija, Građanski odbor za ljudska prava, Antifašistička liga Republike Hrvatske, Udruga Pozitiva, Ženska mreža Hrvatske, Radnička fronta, Socijalistička radnička partija i brojne osobe iz javnog i kulturnog života. Objavili su poziv i proglas koji objavljujemo u cijelosti:

Danas se, ponedjeljak 10. prosinca 2018. u 14 sati okupljamo u Zagrebu na Međunarodni dan ljudskih prava na Sveučilišnoj livadi nedaleko spomenika hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, s jasnom porukom: Mi smo na suprotnoj strani.

Mi, naime, mislimo da ne treba podizati spomenike u čast osobi koja je zaslužna za:

– zločine i masovna kršenja ljudskih prava, posebno prema nacionalnim manjinama, čemu je pridonijela huškačka i šovinistička politika stranke na čijem je čelu bio

– zločinačku prirodu sudjelovanja RH u ratu u susjednoj Bosni i Hercegovini

– uspostavu autoritarnog poretka i zatiranja demokratskih procesa, osobito zatiranja slobode medija i kritičkog građanskog djelovanja

– koruptivni model privatizacije društvene imovine.

Posljedice takvih ”zasluga” danas osjećamo u Hrvatskoj kao zemlji neuspješne demokracije i ekonomije iz koje se masovno bježi s putnom kartom u jednom smjeru, a oni koji ostaju sve teže ostvaruju svoja elementarna ljudska prava.

Ako već trebamo podizati spomenike, smatramo da je došlo vrijeme za podizanje spomenika svima koji su stradali kao nevine žrtve državničke politike hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Vjerujemo da je sazrelo vrijeme da u Zagrebu, u Hrvatskoj, konačno pokažemo suosjećanje, a ne nadmoć, da propitamo što su naše pobjede, a što porazi, da se umjesto pobjedničkom vojskom hvalimo i ponosimo kreativnom i hrabrom mladošću koja želi ostati ovdje, u zemlji koja ju neće gušiti i ušutkavati.

Pokažimo da nismo dio čuvene hrvatske šutnje, da umjesto podsmijeha za kućnu upotrebu i čuđenja nad ”uljepšavanjem” našeg grada spomenicima i praznim obećanjima našeg neumornog gradonačelnika, iskazujemo glasno negodovanje i pokazujemo da nismo ustrašena gomila.

Ovim prosvjedom želimo pokazati da poštivanje ljudskih prava nije tek predmet jednog simboličnog datuma nego istina za koju se vrijedi svakodnevno boriti i živjeti.”

PODIJELI