PODIJELI

U nedjelju, 16. prosinca, u 9 sati, u potpunosti se zatvara promet rotorom u Remetincu, stigla je obavijest iz Grada Zagreba.

Radi se o velikom građevinskom poduhvatu zbog kojeg se u potpunosti zatvara najveće cestovno čvorište u razini u Zagrebu preko kojeg dnevno prometuje preko 100.000 vozila.

Kako stoji u objašnjenju iz Grada, zatvara se jedino čvorište pješačkog i biciklističkog prometa na ovom području, u čijoj neposrednoj blizini su tri osnovne škole, najveća sportska dvorana u Hrvatskoj, veliki trgovački centar, u okolici se nalazi pet naselja koja ni danas nemaju adekvatno riješenu cestovnu mrežu i spojeve na glavne prometnice.

Obećavaju iz Grada da će svi sudionici u ovom velikom projektu (stručne službe Grada, izvođači, projektanti) aktivno pratiti situaciju na terenu te prilagoditi rješenja ako će biti potrebno.

I bolje im je, smatraju građani.

“Privremene ceste povećavaju duljinu putovanja i realni su povremeni zastoji zbog velikog broja vozila pa će vremena putovanja autobusa biti dulja. ZET će pratiti prometnu situaciju i, prema potrebi, prilagođavati vozni red i kapacitete stvarnim potrebama građana. Ne mijenja se organizacija prijevoza djece školskim autobusima,” piše u priopćenju Grada Zagreba.

Zabrana za kamione

Glavno ograničenje područja privremene regulacije prometa je profil željezničkog nadvožnjaka na Aveniji Dubrovnik (istočno od Rotora) pa će promet biti dozvoljen samo vozilima do 5 tona ukupne mase i visine do 3,50 m te autobusima ZET-a.
Promet teretnim vozilima svih kategorija bit će zabranjen Prekratovom ulicom i Trgom Džavaharlala Nehrua, osim za komunalna vozila (Čistoća). Spoj Prekratove ulice s Avenijom Dubrovnik će biti zatvoren jer se nalazi u području radova, a područjem Trga Džavaharlala Nehruovog trga ne mogu prolaziti teretna vozila zbog dječjeg igrališta i nedostatnih elemenata cesta za prometovanje ove kategorije vozila.

Tranzitni promet

  • Dolazak iz zapada i juga – čvora Lučko i Remetinečke ceste

Iz zapada (iz pravca čvora Lučko) i juga (iz Remetinečke ceste) glavni pravac dolaska je Jadranska avenija.

Vozila koja dolaze iz pravca čvora Lučko će se postepeno svoditi iz tri traka u jedan prometni trak, prevesti na sjeverni kolnik i po Riječkoj ulici voditi do privremenog spoja istočnog i zapadnog kolnika Jadranskog mosta:
– prema sjeveru će vozila skrenuti lijevo i preko semaforiziranog spoja prebaciti se na istočni kolnik i dalje redovito prometovati do raskrižja sa Selskom cestom,
– prema istoku (u Novi Zagreb) nastavit će ravno i po privremenoj prometnici ući na južni kolnik Avenije Dubrovnik i redovito prometovati do raskrižja s ulicom Radoslava Cimermana.

  • Dolazak iz sjevera – Selske i Savske ceste

Iz pravca sjevera (iz Savske ili Selske ceste) vozila će imati dva izbora:
– prema istoku (Novom Zagrebu) preko semaforiziranog spoja prebaciti se na istočni kolnik i po privremenoj prometnici ući na južni kolnik Avenije Dubrovnik i redovito prometovati do raskrižja s ulicom Radoslava Cimermana,
– prema zapadu (čvoru Lučko) ili prema jugu nastavit će ravno, skrenuti desno i preko privremene prometnice doći do raskrižja Jadranska avenija – Vice Vukova gdje mogu skrenuti desno na Jadransku aveniju ili nastaviti ravno po Ulici Vice Vukova.

  • Dolazak iz istoka – Novog Zagreba

Iz pravca istoka (Novog Zagreba) vozila se poslije raskrižja s Ulicom Radoslava Cimermana prebacuju na privremenu prometnicu. Dolaskom do Jadranskog mosta, vozači se odlučuju:
– prema sjeveru se uključuju na Jadranski most i dalje prema raskrižju sa Selskom cestom,
– ako žele u pravcu zapada nastavljaju ravno po privremenoj prometnici ispod Jadranskog mosta sve do raskrižja Jadranska avenija – Vice Vukova gdje mogu skrenuti desno na Jadransku aveniju ili nastaviti ravno po Ulici Vice Vukova.

PODIJELI