PODIJELI

U petak, 7. prosinca, u austrijskom Kleine Zeitungu objavljena je informacija kako je KHL Medveščak, jedini hrvatski klub u EBEL-u, u velikim financijskim problemima i da je upitno hoće izgurati sezonu do kraja. U ponedjeljak je objavljeno kako je klub napustio glavni trener Medveščaka i klupski sportski direktor Aaron Fox.

“Zbog trenutne situacije u Klubu odstupio sam sa svoje dužnosti Sportskog direktora i Glavnog trenera. Želim zahvaliti Klubu na ovoj prilici koju su mi pružili. U Zagrebu sam zajedno s obitelji izgradio dom i ovaj Klub će zajedno s navijačima ostati zauvijek dio mene. Ostat ću ovdje podržati Klub, igrače i tim u ovoj situaciji u onim prilikama i na one načine kako to budem mogao”, izjavio je Fox.

“Nije lako preuzeti prvu momčad u ovome trenutku no činim to zbog kluba. Sigurno je kako ćemo dati sve od sebe i s onim što budemo imali pokušat ćemo što bolje je moguće završiti ovu sezonu”, izjavio je novi M1 trener Daniel Kolombo.

Uz Foxa s dužnosti su odstupili i njegovi pomoćnici Douglas Bradley i Carter Beston Will.

S Kolombom na klupu M1 momčadi dolazi i Bruno Bregant kao pomoćni trener.

Razlog promjena koje se događaju u Klubu jest odustajanje jednog od ključnih sponzora koji je bio najavljen na početku sezone, objavljeno je iz kluba.

Dan prije klub je izdao još jedno priopćenje:

“Možemo potvrditi kako naš menadžment trenutno ima novi izazov zbog povlačenja sponzora koji je bio najavljen kao siguran na početku sezone. Tražimo najbolje rješenje za Klub kako bi završili sezonu. Klub planira do kraja ispuniti sve svoje obaveze ove sezone no sigurno je kako će zbog nastale situacije, uzrokovane povlačenjem najavljenog sponzora, doći do određenih organizacijskih promjena.”

Međutim sponzori, čiji novac po poslovnom planu kluba čini 80 posto ukupnog budžeta, nisu ušli u klub kako se planiralo. INA i Emil Frey (Citroen) su odustali uoči sezone i situacija je katastrofalna od početka sezone.

To je napomenuo i Bernd Freimuller, skaut za EBEL:

“Igrači Medveščaka mogu otići slobodno. Stanje kod njih je katastrofalno još od početka sezone, na rubu su bankrota i više se neće moći natjecati u EBEL-u nakon međunarodne stanke – rekao je Freimuller.

Čini se kako će projekt Medveščaka u jakim inozemnim ligama završiti nakon 9 godina. Od 2009. do 2013. hrvatski je prvak igrao u austrijskom EBEL-u, nakon toga u ruskom KHL-u da bi se 2017. vratio u EBEL. No, čini se kako drugu sezonu po povratku iz ruske lige neće ni završiti.

Klub će nastaviti s radom, ima tu dosta djece, a seniore će opet činiti (većinom) domaći igrači. Nakon Medveščaka Gortana osamdesetih prošlog stoljeća, sada je propao i projekt Medveščak EBEL/KHL.

Ono što im se posebno zamjera da s ovim projektima nije previše dobio hrvatski hokej na ledu. Broj ledenih ploha na kojima se intenzivno igra hokej ostao je isti od neovisnosti Hrvatske.

Predsjednik kluba Damir Gojanović (i on snosi dio krivice za situaciju) neće odustati, barem tako govore ljudi bliski klubu, iako su posljednjih mjeseci drugi vodili politiku kluba. Sada sigurno zna koje ljude ne želi više vidjeti blizu.