PODIJELI

Želite li se malo odmaknuti od zagrebačkog adventa, onda je Samobor pravo mjesto za vas. 

Od 14. do 30. prosinca na središnjem samoborskom trgu održava se 13. Samoborski božićni sajam, prepoznatljiv po svojoj ponudi autohtonih samoborskih proizvoda.

Vikend 15. i 16. prosinca rezerviran je za urbani Božić, samoborsku božićnu furku u organizaciji Kluba poduzetnica Samobor, koja će predstaviti samoborsku kreativnu scenu u božićnoj kupoli koja će za ovu prigodu poprimiti “Frozen” oblik.

Očekuju vas brojne radionice izrade prigodnih dekoracija i poklona, pričaonice, glazba od gospela, gitara do rock plesnjaka, športiranje na otvorenom… dok će se u subotu, 15. prosinca odigrati i božićni 2cv Meeting gdje će Udruga 2cv Samobor predstaviti svoje Djede Mrazove u spačekima.

Božićna kupola 18. prosinca postaje špelunkica i otvara vrata svima željnima božićnih i drugih prigodnih priča, predstava, radionica i plesova i ne zatvara ih sve do nedjelje, 30. prosinca.

Već od 22. prosinca Samoborci i njihovi gosti uživat će u tradicionalnim božićnim običajima i zabavnom programu. Tako će udruga Etno fletno pripremiti božićni etno – gastro program čuvajući tako stare običaje samoborskog kraja, a kako ukrasiti licitare i izraditi “kinč“ moći će se naučiti u popratnim radionicama. Neće nedostajati niti predstava i priča za djecu, tamburaša, urbane glazbe, a Djed Božićnjak i vilenjak Zvonček osim što će uveličati Badnjak, dovoze i veliko iznenađenje: Samoborsku strijelu, mini božićni vlakić za djecu.

Ovaj bogati program završava dvostrukim dočekom Nove godine, onim u podne kada će nas zabavljati Giuliano, te naravno u ponoć, uz zabavnu glazbu Falset benda i veliki vatromet pirotehnike Mirnovec.

U bogatu tradiciju božićnih običaja ubraja se i izrada jaslica, betlehema. Samoborske udruge Ekosspiritus i Društvo svetog Izidora Seljaka svake godine uređuju jaslice u crkvama i kapelama samoborskog kraja. Ove će godine jaslice krasiti izloge ugostiteljskih i poslovnih prostora u centru grada i tako Samoborcima i posjetiteljima približiti bogatu tradiciju samoborskog kraja.

Izložba naziva „Pastiri stan`te se“ bit će otvorena u četvrtak, 13. prosinca, na blagdan svete Lucije, u predvorju zgrade Gradske uprave s početkom u 19 sati.

Tome će prethoditi sveta misa u župnoj crkvi svete Anastazije u 18 sati te kratka procesija do središnjeg Trga u narodnim nošnjama i uz božićna svjetla.  Jaslice su izložene na 14 lokacija u gradu.

PODIJELI