PODIJELI

Gradska oporba opet nije uspjela s planom rušenja Milana Bandića. Zastupnici Gradske skupštine prihvatili su proračun jer su uspjeli pronaći 26 ruku. Od 50 nazočnih zastupnika za proračun je ruku diglo upravo potrebnih 26 zastupnika, a 24 je bilo protiv.

Bandić je dobio ruke od Miroslava Polovaneca (HSLS), Joze Miličevića (Nezavisna lista) i Ilije Ćorića iz HSS-a.
Poslovničkim doskočicama, stankama koje su tražili Bandićevi i HDZ, odužilo se vrijeme za glasovanje o proračunu. Iako je skupština započela s radom u 9 sati, ključno glasovanje na red je došlo tek posljie 13 sati. Vladajući su ipak uspjeli nadomjestiti ruke bez kojih su ostali nakon izlaska Neovisnih za Hrvatsku iz koalicije.

Polovanec je nakon sjednice rekao:

‘Odlučio sam to već davno. Ak’ ste vidli, ja sam jedan od rijetkih Zagrepčanaca koji ne dam da mi diktiraju neka prezimena koja nisu zagrebačka’!?

Tome je zacijelo pripomogao dolazak bolesnog gradonačelnika Milana Bandića direktno iz plućne bolnice na sjednicu. Društvo na štakama pravio mu je Drago Prgomet što su zastupnici u hodnicima duhovito komentirali kako isticanje kandidature za budućeg gradonačelnika.

Na pitanje kako to da je došao, Bandić je rekao da nije bedast, liječnici su mu rekli da može otići na par sati. “Nije to riskiranje života, koliko sam toga ja doživio, već bih odavno trebao otići”, rekao je.

Jelena Pavičić Vukičević zahvalila je svima koji su sudjelovali u kreiranju proračuna. Da grad ide u dobrom smjeru ilustrirala je činjenicom da se u Zagreb više doseljava nego iseljava. Naravno, pozvala je sve da glasuju za.

Raspravu o proračunu započeo je klub HDZ-a (Davor Filipović) koji je istaknuo kako je zahvaljujući njihovim amandmanima i zauzimanjem za bolje korištenje novca iz EU osigurano gotovo pola milijarde kuna za projekte u prometu i zbrinjavanju otpada. Najvažniji su svakako denivelacija rotora i nabavka novih autobusa za ZET. Traže gradnju škola i uvođenje video nadzora u sve osnovne škole, pomoć braniteljima i veća izdvajanja za sport.
Uime SDP-a “razvojni i socijalni” proračun je kritizirao Rajko Ostojić. Nazvao ga je “copy/paste” proračunom koji ne ispunjava bitnu funkciju – ne omogućava bolji život Zagrepčanima. Zaželjevši dobro zdravlje gradonačelniku rekao je da mu je žao što je pao “zbog jedne magnolije, odnosno palme”.

Ana Stavljević-Rukavina, prirodno, branila je proračun i isticala njegove dobre strane.

Anka Mrak Taritaš kritizirala je dosadašnje trošenje gradskog novca i naglasila kako planovi za sljedeću godinu ne donose ništa novo. Bandićevu vladavinu je nazvala muzejom naispunjenih obećanja.

Tomislav Tomašević proračun je nazvao kantom za otpadni papir u kojem su stari reciklirani projekti. Smeta mu 21 milijun kuna za spomenik Domovini dok se jedva 12 milijuna daje za vrtiće. Posebno je kritizirao 240 milijuna kuna privatnim koncesionarima za pročišćavanje voda. Nisu dali amndmane i neće dok je “lex šerif na snazi”.

Tomislav Stojak uime HNS-a odbija proračun jer ne želi da Zagreb bude grad propuštenih šansi.

18. sjednica Gradske skupštine započela je kao i obično, pitanjima zastupnika. Na aktualnom satu Renato Petek pitao je zašto se kasni s programom “vrtićka djeca u programu inkluzije” i dobio odgovor da se čeka odobrenje Ministarstva zdravstva.
Vesna Nađ pitala je zašto se kasni s natječajem za opremu sportske dvorane u školi u Hrvatskom Leskovcu, a pročelnik Ivica Lovrić obećao da će djeca tamo krenuti u novu i opremljenu školu u drugom polugodištu.

Mateja Mišića zanimalo je zašto je predsjednik mjesnog odbora Novi Zagreb istok samovoljno otkazao sjednicu s temom onečišćenje zraka u Jakuševcu, a gradonačelnik je odgovorio da sjednicu treba dobro pripremiti pa je tek onda održati.
Darko Klasić nezadovoljan je radovima na gradskim cestama u zimsko vrijeme. Kazimir Ilijaš upozorio je na opasnosti kretanja šlepera kod Zagrebačke pivovare kraj škole i tražio nazočnost prometnih redara.

PODIJELI