PODIJELI

Nemam osobito slab želudac, ali trgovina u sabornici i vijećnicama diljem sve jadnije Hrvatske tjera na povraćanje.

Iako ovisnik o politici uhvatio sam se kako mijenjam kanale kad se spomene bilo tko ili što ako počinje s tom riječju. Osim samog čina izdaje vrijednosti, načela, izbornih obećanja danih ljudima koji su dali glasove za preplaćena mjesta u zastupničkim klupama, jedino su strašnija, odvratnija objašnjenja ili pravdanja za to.

Bez obzira radilo se o prelascima s lijeva na desno, s desnog u sredinu ili iz sredine u onu stvar. Međutim, ovo posljednje socijaldemokratskog liberala s hrvatskim štihom, nadmašilo je sve do sada. I baš kad sam se pitao što bi bilo da je svoju nacionalnu netrpeljivost i primitivni šovinizam usmjerio prema nekom Srbinu ili Židovu, stigao je post Tomislava Jonjića koji je sam sve najbolje objasnio. Pa ga zato svi pročitajmo:

“Stručnjaci za etimologiju prezimena i uopće jezikoslovci lako bi dokučili nastanak prezimena „Polovanec“. Jedan Polovanec koji je Bandiću pružio slamku spasa – prema dogovoru Andreja Plenkovića, Milana Bandića i perspektivnog skojevca Darinka Kosora – izjavio je kako je podupro zagrebački proračun, jer on kao „Zagrepčanec“ ne će trpjeti da o tome odlučuju ljudi koji se prezivaju Hasanbegović. Nagradno pitanje glasi: što bi bilo, da je umjesto prezimena Hasanbegović bilo posrijedi prezime Pupovac ili Obrenović? A koliko bi se tek venezuelskih režisera propelo na zadnje noge, da je kazano npr. Rosenzweig ili Goldstein?! Gdje su takozvani liberali, takozvani borci za ljudska prava, takozvani humanisti i njima slična klatež?!”

ŠTO DA JE POSRIJEDI SRBIN ILI ŽIDOV?! – Stručnjaci za etimologiju prezimena i uopće jezikoslovci lako bi dokučili…

Gepostet von Tomislav Jonjić am Donnerstag, 13. Dezember 2018