PODIJELI

Na simpoziju Ovisnosti o novim psihoaktivnim tvarima objavljeni su istraživanja Instituta Ruđer Bošković kako je u posljednjih godinu dana u Zagrebu porasla stopa potrošnje čistog heroina.

Glavne tema simpozija održanog u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo i u suradnji s Klinikom za psihijatriju Vrapče bile su vezane za pojavnosti novih psihoaktivnih tvari u Hrvatskoj, osvježivače zraka – nove ubojite droge popularne među mladima, chemsex, ulogu emocija u procesu nastajanja ovisnosti i forenzički pristup.

Nove psihoaktivne tvari nastale su kao svojevrsna alternativa uobičajenim ilegalnim drogama. Riječ je o izrazito velikom broju novih tvari – čak je 740 novih psihoaktivnih tvari u optjecaju od 2017. godine, a smatra se da se svake godine na tržištu pojavi još otprilike 250 novih tvari.

Neke od psihoaktivnih tvari mogu se pronaći i u proizvodima koji se legalno prodaju kao osvježivači zraka ili kao proizvodi koji se koriste u poljoprivredi.

U Zagrebu je tijekom 2017. godine zbog zlouporabe psihoaktivnih droga liječeno 1970 osoba. U Zagrebu i u Hrvatskoj prosječna dob prvog uzimanja sredstva ovisnosti jest oko 16 godina, dok je prosječna dob uzimanja intravenoznog sredstva ovisnosti oko 20 godina. U Hrvatskoj je 2017. na liječenju bilo ukupno 7157 osoba, što je više nego prethodne godine (7106 osoba).

Od ukupnog broja liječenih ovisnika oko 80% uzimalo je opijate, a druga psihoaktivna sredstva konzumiralo je oko 19,3%. U 2017. godini 958 osoba prvi je put zabilježeno u sustavu liječenja, a od tih novopridošlih osoba 204 (21,3%) heroinski su (opijatski) ovisnici, a 754 (78,7%) konzumenti ili ovisnici o drugim drogama.

Urinarni biomarkeri droga u otpadnoj vodi grada Zagreba pokazuju povećanje potrošnje čistog heroina.

– Tijekom posljednjih nekoliko godina uočen je vrlo značajan porast stope potrošnje sintetičkih stimulirajućih droga, kokaina i kanabisa u odnosu na 2009. godinu, a taj se trend zadržao i u 2018. godini. Ova zapažanja potvrđuju važnost nastavka redovitog monitoringa urinarnih biomarkera u otpadnoj vodi kao nezamjenjivog izvora informacija o potrošnji droga u Zagrebu – rekla je Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.