PODIJELI

Predstavnici MUP-a u najavili su ovogodišnju akciju “Mir i dobro” kojom se upozorava na opasnosti od nestručne i nepropisne uporabe pirotehnike, a započinje 15. prosinca i trajat će do 8. siječnja.

Policija će posvetiti posebnu pozornost sprječavanju nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava, zbog kojih je u tom razdoblju lani zabilježeno 12 lakih i četiri teške tjelesne ozljede, a među žrtvama su bili i jedno dijete i maloljetnik.

Pirotehnička sredstva nisu igračke, poručuje MUP i apelira na roditelje da ne kupuju pirotehnička sredstva djeci i ne daju im da ih koriste sami i bez nadzora.

Posebno se apelirala na građane da ne koriste pirotehniku u blizini škola, bolnica i sličnih ustanova, da pirotehnička sredstva ne bacaju prema skupinama ljudi i ne koriste ih u blizini životinja.

Voditelj Službe za javni red Franjo Podhraški naglasio je kako je tijekom prošlogodišnje akcije, osim šesnaest tjelesnih ozljeda, bilo zabilježeno propucavanje sedam objekata, od čega jedna obiteljska kuća i šest vozila. Oduzeto je 74 komada raznog oružja, 5472 komada streljiva raznog kalibra, kilogram eksploziva, tri komada raznih eksplozivnih sredstava te 721 razno pirotehničko sredstvo.

Djeca mlađa od 14 godina ne smiju koristiti ni pirotehniku prve kategorije, a Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja određena je novčana kazna od 1000 do 3000 kuna za roditelje i skrbnike djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva.

Takva pirotehnička sredstva smiju koristiti djeca starija od 14 godina, dok pirotehnička sredstva druge i treće kategorije, koja u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti osobe starije od 18 godina.

Novčane kazne za nepoštivanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja iznose od 1000 do 15.000 kuna za fizičke osobe i od 1000 do 80.000 kuna za pravne osobe.

Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti novčano kažnjeni od 10.000 do 30.000 kuna.

Pirotehnička sredstva druge i treće kategorije smiju se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, a upotrebljavati od 27. prosinca do 1. siječnja.