PODIJELI

Petorica članova Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko kažnjeni su s po 500 kuna zbog kršenja čl. 138. Zakona o zaštiti prirode jer su dana 27. svibnja 2018. parkirali vozila na području Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Točnije, 100 metara od vrha Japetića, odnosno piramide koju su taj vikend uređivali.

Bila su to osobna vozila u kojima je dopremljeno više od 500 kg opreme i materijala potrebnih za akciju obnove piramide na Japetiću koju članovi HPD Jastrebarsko organiziraju svakih 10 godina. Na dvodnevnoj radnoj akciji sudjelovalo je 49 planinara volontera, a radovi su detaljno dokumentirani na web stranici društva.

Vozači su bili Mirko, Dražen, Jadranko, Roland i ja, piše Igor Plantaš i opisuje događaj: “Došli smo na Japetić vlastitim vozilima u vlastitom trošku da bi dopremili potrebne stvari za radnu akciju. Po tko zna koji put… Radna akcija obnove piramide je pismeno i usmeno najavljena ravnatelju i glavnom čuvaru Parka. To je možda i bio povod za dolazak čuvara i prekršajnu prijavu?

Glavni čuvar Parka zatekao nas je u nedjelju 27. svibnja 2018. kod piramide na Japetiću gdje je vidio da su radovi u tijeku i pohvalio naš trud i rad u razgovoru s nekolicinom planinara koje godinama poznaje. Park i HPD Jastrebarsko uspješno surađuju na zajedničkim projektima i nužna je sinergija zbog djelovanja na istom području i s istim ciljem – edukacijom posjetitelja Japetića i očuvanjem prirode”.

Igor kaže kako je po završetku radne akcije cijelo područje počišćeno i nikakav trag nije ostao iza njih osim ugažene trave kuda su prošli autima.

Međutim, početkom studenog na kućne adrese petorice planinara stigao je dopis sa zahtjevom o dostavi podataka o vozačima. Svi traženi podaci dostavljeni su na vrijeme i istovremeno je upućen službeni dopis Parku s ciljem da se uvaži žalba i uzmu u obzir olakotne okolnosti prilikom ovog prekršaja. Zatražen je i sastanak ravnatelja Parka i Upravnog odbora društva, što ravnatelj Parka nije prihvatio. Nije prihvaćena ni žalba.

Park za slične prekršaje tijekom 2018. godine nije kaznio nikoga.

Ogorčeni jaskanski planinari platili su kazne. Kažu kako je taj novac ionako simboličan u usporedbi s novcem i vremenom koje su dosad potrošili da bi održavali planinarsku infrastrukturu i razvili planinarstvo.

Pitaju se, je li bilo nužno kazniti planinare na radnoj akciji? Je li moguće da smo jedini prekršitelji koje su čuvari uspjeli “uloviti” cijele godine? Kakva je poruka Parka volonterima koji troše svoje vrijeme i novac da bi napravili korist za cijelu zajednicu?

Kristijan Brkić, ravnatelj Parka tvrdi da vozači nisu kažnjeni jer su parkirali u Parku (ne postoji neko općenita zabrana parkiranja u području od 342 km2 s više od 140 naselja) već zato što su se parkirali u Rezervatu šumske vegetacije Japetić gdje je označeno da je zabranjen promet motornih vozila. Čuvar prirode je zatekao automobile bez vlasnika te je napravio zapisnik čime je procedura provedbe nužno započela te više nije postojao način obustave. Analogija je da su mogli parkirati na parkiralištu Pod zidom, a oni su parkirali na Trgu. Kazna koja je naplaćena je 250 a ne 500 kn.

PODIJELI