PODIJELI

Trajna sterilizacija, kao obvezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, od ponedjeljka, 17. prosinca obvezna je u Gradu Zagrebu, odlučili su zastupnici u gradskoj skupštini.

Većinom glasova podržana je Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama i divljim životinjama.

Po podacima iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu, broj napuštenih pasa i mačaka znatno se povećao u odnosu na prošlu godinu. U prvih šest mjeseci ove godine u Sklonište je primljeno 723 psa i 218 mačaka, što je sveukupno 152 mačaka i pasa više nego u istom razdoblju lani, kad je primljeno 677 pasa i 112 mačaka, navodi se u obrazloženju odluke.

Odlukom su ujedno propisana izuzeća od obvezne sterilizacije pod uvjetom da se posjednici životinja evidentiraju u gradskom upravnom tijelu za zaštitu životinja.

Zagreb bi, osim propisivanja trajne sterilizacije, uz evidentirane izuzetke, trebao početi s kontrolom mikročipiranja koju je, prema Zakonu o zaštiti životinja, trebao provesti do 30. lipnja 2018. godine.

Kontrola mikročipiranja od izuzetne je važnosti jer kada se provede kontrola i svi psi budu označeni mikročipom i uvedeni u bazu Ministarstva poljoprivrede, lako će se i jednostavno moći pronaći skrbnik izgubljenoga ili napuštenoga psa.

Zahvaljujući tome bit će manje napuštanja pasa, a time i manjeg opterećenja gradskog proračuna.

Odluka je važna i za dobro funkcioniranje tek osnovanog Redarstva za životinje Grada Zagreba koje će djelovati kroz Odsjek za nadzor držanja i postupanja sa životinjama.