PODIJELI

Atletičarka Sandra Perković i karatist Ivan Kvesić proglašeni su najboljim sportašima Zagreba za 2018. godinu u izboru Sportskog saveza grada Zagreba.

Proglašenje je održano u kavani Johann Franck na Trgu bana Jelačića.

Perković (HAHK Mladost) europska je prvakinja u bacanju diska, dok je Kvesić (KK Hercegovina Zagreb) europski prvak u karateu do 64 kg.

Ekipa godine su igračice Stolnoteniskog kluba Dr. Časl, pobjednice Lige prvakinja, Prvenstva Hrvatske i Kupa Hrvatske.

Građanski nogometni klub Dinamo je najbolja momčad zahvaljujući osvajanju prvenstva i kupa Hrvatske te ulasku u šesnaestinu finala Europske lige.

Za najuspješniji par, posadu ili štafetu izabrani su veslači Martin i Valent Sinković (HAVK Mladost), svjetski i europski prvaci u dvojcu bez kormilara.

Posebno priznanje SSGZ-a za vrhunski sportski rezultat (iznimno ove godine) dobila je Davis Cup reprezentacija Hrvatske.

Ostali dobitnici:

Priznanja najuspješijim sportašima s invaliditetom, te gluhim sportašima:
ZORAN TALIĆ (AKOSI Agram) – atletičar, osvajač zlatne medalje u skoku u dalj na EP osoba s invaliditetom,
BRUNO BOŠNJAK (Monoski klub Zagreb) – osvajač brončane medalje u banked slalomu (snowboard) na Zimskim paraolimpijskim igrama (prva hrvatska zimska paraolimijska medalja)
RUŽA MARKEŠIĆ (SKS Zagreb) – kuglačica, osvajačica 2 zlatne i 1 srebrne medalja na EP za slijepe i slabovidne,
PETRA ŠTRUKLEC (AKOSI Agram) – atletičarka, osvajačica brončane medalje u bacanju kugle na EP osoba s invaliditetom u kategoriji atletičarki niskog rasta, te srebrne medalje u bacanju diska i brončane u bacanju kugle na Svjetskim igrama mladih
CURLING KLUB SILENT – Emina Crnaić, Vanja Beganović, Maja Sertić i Marijana Božić -sve članice kluba ujedno čine reprezentaciju koja je osvojila prvu zlatnu medalju u povijesti hrvatskog curlinga na EP za gluhe; državne prvakinje u čujućoj konkurenciji.

Godišnja nagrada SSGZ-a:
KRISTINA TOMIĆ (TK Osvit) – europska seniorska prvakinja u taekwondou
IVAN HUKLEK (HK Sesvete) – srebrna medalja na Europskom mlađeseniorskom prvenstvu u hrvanju GR načinom
GORAN ČOLAK (RK Geronimo) – trostruki svjetski prvak u ronjenju na dah (dinamika s perajama, dinamika bez peraja, statika)
ZAGREBAČKI SAVEZ SPORTSKE REKREACIJE “SPORT ZA SVE” – okuplja 14 društava sportske rekreacije na području Grada Zagreba, zajedno s njima realizira dvjestotinjak programa sportske rekreacije na 50 gradskih lokacija s više od 10.000 korisnika.
ZAGREBAČKI ATLETSKI SAVEZ za organizaciju Zagrebačkog maratona koji je od malog lokalnog natjecanja izrastao u prepoznatljivu vrhunsku sportsku priredbu (svake godine okuplja sve veći broj sudionika u maratonu, polumaratonu i utrci građana i na njega dolaze dugoprugaši iz 50-tak zemalja svijeta).

Trofej SSGZ-a (nagrada za životno djelo):
ĐURĐA FOČIĆ ŠOUREK – bivša svestrana atletičarka olimpijka i istaknuta sportska djelatnica koja je svoj cijeli radni vijek posvetila sportu. Svojim profesionalnim radom pridonijela je razvoju sustava sporta na gradskoj i nacionalnoj razini.
NIKOLA PLEĆAŠ – prva istinska košarkaška zvijezda koja je igrala u Zagrebu (kasnije u Cibonu stiže Krešo Ćosić, a nakon njega Dražen Petrović). Sportski put započeo je u Mladosti, a nastavio u Lokomotivi u kojoj je 60-ih i 70-ih bio uvjerljivo najbolji igrač i strijelac.
KUGLAČKI KLUB MEDVEŠČAK 1958 – 60 godina postojanja, jedan od najtrofejnijih hrvatskih klubova u povijesti. U svojim redovima ima i trostrukog svjetskog prvaka Nikolu Dragaša.
SKI KLUB ZAGREB – klub stogodišnje tradicije iz kojega potječe hrvatski skijaški ponos – Janica i Ivica Kostelić.
ŽELIMIR GULAN – predsjednik Športskog društva paraplegičara “Zagreb”. Bavi se sustavnom mobilizacijom svih grupa invalida, osobito osoba s para i tetraplegijom i njihovim uključivanjem u razne sportske aktivnosti i društvo općenito.

Priznanja najuspješnijim trenerima
NIKOLA BRALIĆ – trener Martina i Valenta Sinkovića,
EDIS ELKASEVIĆ – trener Sandre Perković,
DANIJEL VUČIĆ – trener Ivana Kvesića
NENAD BJELICA – trener GNK Dinamo

 

 

PODIJELI