PODIJELI

Tri četvrtine maloljetnika u Zaprešiću barem jednom je u životu konzumiralo pivo, vino ili žestoko piće, a 27 posto ispitanika je u dva tjedna prije ispunjavanja upitnika popilo pet ili više alkoholnih pića uzastopno, porazni su rezultati istraživanja o konzumaciji alkohola, nedavno provedenim u Zaprešiću kojim je bilo obuhvaćeno 320 učenika šestih i osmih razreda osnovnih škola i drugih i četvrtih SŠ „Ban Josip Jelačić“. Istraživanje je ukazalo i na laku dostupnost alkoholnih pića maloljetnicima.

Rezultati su prezentirani u prigodi Mjeseca borbe protiv ovisnosti (15. studeni – 15. prosinca), na skupu „Alkohol i mladi“. Predavači su bili Anto Orešković, voditelj Odjela za alkoholizam i druge ovisnosti Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“ („Alkohol i mladi – uzroci i posljedice“) i Sanja Mikulić, zamjenica ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH („Alkohol i mladi – stanje u Hrvatskoj i Europi“).

Tvrtko Pervan, moderator skupa, ujedno voditelj Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti u Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije, rekao da je Zavod naišao na iznenađujući otpor roditelja prilikom provođenja skrininga mentalnog zdravlja učenika prvih razreda zaprešićke srednje škole.

„Dobar dio roditelja nije nam dao suglasnost da provedemo skrining s ciljem otkrivanja rizičnog ponašanja među učenicima, a dio njih je burno reagirao kada smo posumnjali na rizično ponašanje njihove djece“, rekao je Pervan.

PODIJELI