PODIJELI

Prošlog tjedna PU zagrebačka je imala akciju Nadzor vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga koja se istovremeno provodila i u ostalim zemljama Europske unije.

U tjednoj akciji kontrolirana su ukupno 3385 vozača od kojih je 137 bilo pod utjecajem alkohola.

U sklopu akcije Pojačani nadzor vozila i vozača u dane vikenda od 14. do 17. prosinca 2018., od 22 do 6 sati na području PUZ-a  provedena je i akcija pojačanog nadzora vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga usklađena s akcijom Europske unije.

U vrijeme provođenja akcije pojačanog nadzora utvrđeno je ukupno 619 prometnih prekršaja, od čega je 98 prekršaja vozača s alkoholom, 154 prekršaja nepropisne brzine, 36 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 31 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, sedam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri pod zabranom, šest prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 283 ostalih prekršaja.

Na mjestu prekršaja, iz prometa je isključeno 116 vozača. Kod 15 vozača (15,3%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg a evidentirano je 20 mladih vozača (20,4%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

– 16. prosinca 2018. godine u 22 sata u Ivanić Gradu, u mjestu Caginec u Omladinskoj ulici, 51-godišnjak je upravljao osobnim automobilom, a alkotestiranjem mu je utvrđena koncentracija alkohola u krvi od 2,69 g/kg.

– 16. prosinca 2018. godine oko 3.45 sati, 26-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom Jadranskom avenijom u smjeru zapada te su je zaustavili policijski službenici, a alkotestiranjem joj je izmjerena koncentracija od 2,48 g/kg.

Tijekom provedbe akcije preliminarno je testirano na uređaju za droge 12 osoba – test negativan. Tijekom provedbe akcije četiri osobe su odbile preliminarno testiranje na uređaju za droge.