PODIJELI

Na Svjetskim igrama “Djeca pobjednici”, olimpijadi za djecu liječenu od malignih bolesti iz cijeloga svijeta održanoj u Rusiji, hrvatski tim se vratio s 11 odličja – 3 zlatne, 6 srebrnih i dvije brončane medalje.

Šestu godinu zaredom Krijesnica, udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima, sudjeluje na svjetskim sportskim igrama koju organizira ruska humanitarna udruga Gift of life s ciljem stvaranja jednakosti između djece, poticanja natjecateljskog duha i vraćanja osmijeha na lica djece.

Na Svjetskim igrama Djeca pobjednici sudjeluje više od 500 djece iz 15 zemalja, koja se natječu u atletici, malom nogometu, stolnom tenisu, streljaštvu, plivanju i šahu.

Hrvatsku nacionalnu vrstu ove je godine činilo osmero djece – Nina, Iris, Ema, Petra, Magdalena, Paško, Toni i Sebastian u pratnji tri voditelja, a njihov je nastup u Rusiji svojom donacijom omogućila i Hrvatska lutrija.

Cilj Igara je da povežu djecu iz cijeloga svijeta, da pokažu kako su sva djeca jednaka i da ne postoji nešto što ne mogu i oni učiniti, bez obzira na teške dijagnoze. Ovakvi programi vraćaju djeci samopouzdanje.

– Prepoznali smo koliko djeci znači sudjelovati na Igrama i u svim sportovima, jer se vraćaju s novim prijateljstvima, znanjima i iskustvima i, što je najznačajnije, s novim osmijesima – rekao je Dragan Cvitić, voditelj aktivnosti s mladima liječenima od maligne bolesti u dječjoj dobi u udruzi Krijesnice.

Gruba statistika kaže kako se svakog drugog dana u Hrvatskoj s dijagnozom neke od zloćudnih bolesti suoči se po jedno dijete… i njegova obitelj. Ali isto tako, medicinska statistika potvrđuje da se ovisno o dijagnozi, točnije vrsti maligne bolesti izliječi se od 75-90 posto djece. Na tom teškom i neizvjesnom putu pomaže im udruga Krijesnica svojim brojnim programima i aktivnostima namijenjenima djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima. Struka tvrdi da su upravo roditelji i obitelj, njihova nepokolebljiva vjera u uspješan ishod liječenja, najbolja terapija djeci čiji se život, neovisno o ishodu, nakon dijagnoze karcinoma dramatično mijenja.

Zato u Krijesnici redovito održavaju grupe podrške i individualna savjetovanja za roditelje suočene s malignom bolešću djeteta, educiraju roditelje u područjima vezanim uz maligne bolesti, uz besplatne stručne prijevode medicinske dokumentacije, te organiziraju besplatni smještaj obiteljima oboljele djece koja dolaze u Zagreb radi liječenja. Tu je i nezaobilazni Info centar s tehničkom podrškom roditeljima, kao i pravna i druga stručna pomoć pri u ostvarivanju socijalnih i zdravstvenih prava i osiguranje besplatnog parkinga, prolaska autocestom, letova CA, povlaštenom kartom HŽ-a. Riječju, Krijesnica je prijatelj koji pomaže roditeljima sa svojom djecom proći kroz teška iskušenja bolesti i pružiti nadu ozdravljenja. Grupu podrške za roditelje čije je dijete u liječenju vodi psihologinja Marina Grubić..

Mladi Krijesnice okupljaju mlađe osobe liječenih od malignih bolesti u djetinjstvu, koji volontiranjem u udruzi (trenutačno ih je u udruzi 20) nastoje olakšati djeci i mladima suočenima s malignom bolesti period liječenja i period nakon njega kroz kontinuirano educiranje okoline o malignim bolestima. Uz njih u udruzi volontira 130 osoba mlađe životne dobi.

Po mišljenju struke, Upravo te mlade osobe najjači su zagovarači pozitivnih promjena u društvu, najveća utjeha roditeljima čija se djeca trenutno liječe i najvjerodostojnije osobe koje mogu pružiti svjetlo nade djeci koja u liječenju.

Svoju punoljetnost, 18. godišnjicu rada i djelovanja, udruga Krijesnica obilježava novim inovativnim projektom – mobilne aplikacije za djecu i obitelji suočene s malignim bolestima koja će omogućiti dostupnost usluga udruge na širem području Hrvatske.

– Razvojem aplikacije želimo olakšati svakodnevne kontakte roditelja i djece s Udrugom te omogućiti bolju povezanost djece koja se liječe s mladima koji su izliječeni od maligne bolesti. Osim informativne svrhe za roditelje i oboljelu djecu, sadržaj aplikacije ima i edukativnu svrhu – uz edukativne igre prilagođene dobi, svi članovi obitelji imaju priliku proširiti svoje znanje o malignim bolestima. Također, putem aplikacije svi članovi obitelji imaju pristup sadržaju za razbibrigu, osmišljenom od psihologa, s ciljem snaženja obiteljske kohezije – pojašnjava Mirela Stanić Popović, izvršna direktorica udruge Krijesnica.

PODIJELI