PODIJELI

Nakon Samobora, čiji građani već desetak godina ne plaćaju prirez, susjedna Sveta Nedjelja odlučila se ukinuti prirez koji je do ove godine bio šest posto.

Osim ukinutog prireza, koji je po nekima porez koji je dokaz nesposobnosti lokalne vlasti, ukinut je porez na potrošnju u ugostiteljstvu i komunalnu naknadu za hotele, kampove i apartmanska naselja, što će donijeti rasterećenje od oko 7 milijuna kuna godišnje.

– Dok na prosječnu hrvatsku plaću građani nekih gradova, pa i susjednog Zagreba, plaćaju prireza do nekoliko stotina kuna mjesečno, a i nekoliko tisuća kuna godišnje, stanovnici Svete Nedjelje taj porez više nemaju i ne plaćaju. To, ali i ukidanje poreza na potrošnju u ugostiteljstvu te komunalne naknade za hotele, kampove i apartmanska naselja, veliki su poticaji za daljnji razvoj poduzetništva i turizma”, kaže se u priopćenju iz Grada Svete Nedelje.

Ukinuti porez na potrošnju dosad se plaćao po stopi od tri posto na potrošnju svih pića u ugostiteljskim objektima na području Grada Svete Nedelje, a obveznici su bile pravne i fizičke osobe koja pružaju ugostiteljske usluge.

– Sveta Nedjelja je najbolji primjer kako se dobrim upravljanjem i odgovornim trošenjem novca građana mogu smanjiti porezi i parafiskalni nameti, a sve kako bi se dodatno rasteretili građani i gospodarstvo te postigli željeni učinci – povećanje ulaganja, proizvodnje i zaposlenosti te bolje plaće i mirovine za moje sugrađane – izjavio je gradonačelnik Dario Zurovec.

Zamjenik gradonačelnika Davor Nađi dodao je kako je komunalna naknada za hotele, kampove i apartmanska naselja jedina vrsta komunalne naknade koja se obračunava prema postotku prihoda što, kako ocjenjuje, “uistinu nije pošteno”, s obzirom da se za sve druge obračunava prema kvadraturi.

Prirez u Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu:

Grad Zagreb

18%

Sveti Ivan Zelina

12%

Vrbovec

12%

Zaprešić

12%

Velika Gorica

10%

Klinča Sela

10%

Bistra

10%

Brdovec

10%

Pušća

10%

Marija Gorica

10%

Dugo Selo

9%

Jastrebarsko

9%

Dubravica

7%

Rugvica

6%

Ivanić Grad

6%

Dubrava

6%

Pisarovina

6%

Krašić

6%

Stupnik

6%

Gradec

5%

Preseka

5%

Jakovlje

5%

Luka

5%

Kravarsko

5%

Pokupsko

5%

Orle

5%

Brckovljani

3%

Bedenica

3%

Farkaševac

3%

Rakovec

3%

Žumberak

3%

Kloštar Ivanić

2%

Križ

2%

PODIJELI