PODIJELI

Zagrebačka policija pritvorila je šest osoba (četiri žene i dvamuškarca) s područja Pitomače koji su od travnja do prosinca 2018. godine, lažno se predstavljajući kao djelatnici banaka i pri tome navodeći građane da im predaju novac radi zamjene lažnih ili nevažećih novčanica, čime su pričinili ukupnu štetu oko 926.517 kuna.

PU zagrebačka je naovom slučaju surađivala s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Sumnja se da su osobnim automobilima dolazili u Zagreb i mobitelima, koje su nabavljali u akcijama, nazivali oštećene i predstavljali se kao zaposlenici banaka te ih uvjeravali da je u tijeku zamjena novčanica, da će im se odobriti mirovina ako podignu štednju s računa, kako bi spriječili gubitak prava na povrat poreza ili da je novac krivotvoren pa ga je potrebno provjeriti. Isto tako, sumnja se da su se prilikom preuzimanja novca na adresama oštećenih maskirali perikama.

Sve osobe su rodbinski povezane (radi se o supružnicima te braći i sestrama). Niti jedna od privedenih osoba nije zaposlena i nema stalnih legalnih prihoda. Novac pribavljen prijevarama trošili su uglavnom na luksuzan život.

PODIJELI