PODIJELI

Policijska akcija “Mir i dobro” ima tradiciju staru 25 godina i svojim djelovanjem kroz tu akciju policija nastoji podsjetiti građane na sigurno rukovanje i uporabu dozvoljenih pirotehničkih sredstava.

U tragedijama koje se dešavaju kao posljedica neispravnog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima, pirotehnika je uvijek sporedni krivac, dok je glavni krivac osoba koja rukuje tim sredstvima. Sigurnost uvijek treba staviti ispred zabave.

Roditelji su uzor svojoj djeci, ako roditelj stavi sigurnost na prvo mjesto i dijete će naučiti da sigurnost dolazili prije zabave, istaknuto je na predstavljanju ovogodišnje akcije.

Jedan od ciljeva je održavanje povoljnog stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti građana u razdoblju od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. sa svrhom da građani božićne i novogodišnje blagdane provedu u miru, bezbrižno u smislu vlastite sigurnosti.

Kao posljedica neopreznog rukovanja pirotehničkim sredstvima tijekom prethodno provedene akcije „Mir i dobro“, u razdoblju od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018., Policijska uprava zagrebačka oduzela je 8 komada raznog oružja, 619 komada streljiva raznog kalibra, 1.08 kilograma eksploziva i jedno  eksplozivno sredstvo. Tada je i jedan 19-godišnjak lakše ozlijeđen jer mu je petarda eksplodirala u ruci.

Preventivno djelovanje policije usmjereno je i na najmlađe članove našeg društva pa tako policija kroz razne preventivne programe u osnovnim škola provodi edukaciju školaraca. U suradnji s Gradom Zagrebom i Protueksplozijskom službom učenicima se petih razreda osnovnih škola, ali i njihovim roditeljima, predstavlja važnost sigurnosti u rukovanju pirotehničkim sredstvima.

Predstavljena su razna pirotehnička sredstva, prema učincima i prema količini eksplozivne tvari, a koja će se moći nabaviti i upotrebljavati u idućem razdoblju. Kako bi se izbjegle neželjene tragedije, pirotehnička sredstv, trebaju se nabavljati samo kod ovlaštenih trgovaca koji posjeduju odobrenja za nabavu i promet pirotehničkih sredstava te posebnu pozornost i vrijeme odvojiti da se prouče uputstva za upotrebu koja se nalaze na deklaracijama pirotehničkih sredstava.