PODIJELI

Nalaz revizije Državnog ureda za reviziju za 2017. godinu pokazao je kako Grad Zagreb, uz niz nepravilnosti dijeli novac raznim udrugama i događajima, donosi Tportal.

Državni revizori istraživali su 2017. godinu i ukupno 3289 programa koje je financirao Grad Zagreb s ukupno 280 milijuna kuna.

Za razliku od Republike Hrvatske, gdje najviše novca dobiva kultura, Zagreb je najviše dao za sport, 201 milijun kuna (72,2 posto), na kulturu i umjetnost 33,3 milijuna kuna, dok je na socijalnu djelatnost otišlo 17,6 milijuna kuna.

Zagreb je u 2017. isplatio nešto više od 19 milijuna kuna preko 616 ugovora za dodjelu jednokratnih financijskih potpora udrugama. Po kojim kriterijima i s kojim programima udruge apliciraju za ove jednokratne potpore nije poznato. Ono što se zna, jest da je tri milijuna kuna više izdvojeno na ovaj način nego u 2016. godini.

Problem za revizore je činjenica o trošenju novca iz proračunske zalihe. Prema članku 56. Zakona o proračunu, proračunska zaliha koristi se za nepredviđene troškove poput onih nastalih uslijed elementarnih nepogoda, epidemija ili ekoloških nesreća.

A braniteljske udruge, sportski susreti sindikata, ‘Bile noći Hajduka’, organizacija natjecanja za Miss Universe, Maraton lađa, nogometni turnir u Gabeli (Hercegovina) to sigurno nisu.