PODIJELI

Poslovni tjednik Lider predstavio je krajem godine listu 300 najmoćnijih žena u poslovnoj Hrvatskoj. Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga, Ana Stojić Deban, najmoćnija je među 50 predsjednica uprave u Hrvatskoj te je treća na listi najmoćnijih žena hrvatskog biznisa.

Riječ je o rang-listi 300 najmoćnijih žena koju tjednik Lider objavljuje četrnaestu godinu zaredom i to na temelju njihove upravljačke moći (ukupni prihod svih tvrtki u kojima su u upravi ili nadzornom odboru). Grupu Zagrebački holding čine Zagrebački holding d.o.o. u čijem su vlasništvu povezana društva AGM d.o.o., Centar d.o.o., Gradska plinara Zagreb, Gradska plinara Zagreb – Opskrba, Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, Vodoopskrba i odvodnja, Zagreb plakat i Zagrebačka stanogradnja te ustanova Gradska ljekarna Zagreb.

Tko je Ana Stojić Deban, najmoćnija predsjednica uprave u Hrvatskoj?

Njezin otac Bruno Stojić bio je ministar obrane u Tuđmanovoj i Bobanovoj Herceg-Bosni i zapovjednik stožera obrane HVO-a, koji je osuđen u Haagu na dvadest godina zatvora. Ana nerado govori o ocu, smatra da je nepravedno osuđen te misli kako je država Hrvatska mogla učiniti više za obranu njega i “šestorke” u Haagu.

U brojnim interjuima koje je dala opovrgnula je optužbe kako je imenovana po “rodijačkoj liniji” i kako ima sve kvalifikacije za mjesto na kojem se nalazi. “Ja sam u Holdingu gotovo 15 godina. Moje prvo radno mjesto zvalo se referent za plan i analizu. Imala sam plaću od oko 3500 kuna. Bila sam pripravnik i nisam bila jedina primljena. Bilo nas je više. Imala sam ugovor na tri mjeseca. Ako nekoga zapošljavate zato što je nečiji, onda mu valj­da dajete bolju plaću i bolje mjesto.”

O primjedbama kako je Bandićeva ljubimica, Stojić Deban odgovara: “Milana Bandića sam tek kasnije upoznala. Stalno su mi produživali ugovor po par mjeseci. Nekad u to vrijeme pokrenuta je ideja o osnivanju Holdinga i izborila sam se da još u samim začecima prijeđem tamo raditi. To je bio moj prvi uspjeh. Poslije sam radila kao voditelj odjela, voditelj službe, pomoćnik direktora, zatim kao predstojnik Ureda uprave… Dakle, prošla sam sve faze u Holdingu. Od najniže do najviše funkcije. Od nabave, prodaje, financija, računovodstva, podružnica i centralnih službi. Zašto baš ja? Pitajte Milana Bandića.”

Holdingovi poslovni rezultati ove godine su u pozitivi, ali nisu impresivni. Ipak, predsjednica uprave ističe da su zaduženost Holdinga uspjeli smanjiti za 1,8 milijardi kuna. “Ukupna zaduženost bila je oko 6 milijardi kuna, a danas je oko 3,9 milijardi. Bitno je što smo uspjeli smanjiti kamate na dugoročna zaduženja sa 4,73 posto na 3,7 posto. Za kratkoročna zaduženja je bila 5,6 posto, a sada je 2,6 posto. Cilj nam je refinancirati preostala kratkoročna zaduženja u dugoročna. A za to nam je potrebna suglasnost gradske Skupštine, što je ipak upitno. Dakle, nije riječ o novom zaduživanju, nego o refinanciranju”.

U medijima je često isticana kako ljubiteljica dizajnerske i skupe obuće i odjeće, ali na te primjedbe odgovara kako su seksističke, jer nitko ne piše kakve je cipele ili odjela nosio njezin prethodnik.

PODIJELI