PODIJELI

Do 1. siječnja 2019. godine dozvoljena je upotreba pirotehnike, mnogi to već uvelike koriste iako ne razmišljaju o posljedicama. Kako za sebe, tako i za one koji se nalaze u njihovoj blizini.

Najteže ili nikako se od brojnih eksplozija i zvukova ne mogu braniti kućni ljubimci. Zato je na njihovim vlasnicima da im pomognu, jer prema nekim istraživanjima, u vremenu oko božićnih blagdana i proslava novih godina čak 5000 pasa godišnje ugine ili doživi posljedice srčanog udara.

Ono čega se još boje vlasnici je bježanje pasa od vlasnika uslijed eksplozija pirotehnike. Bilo je i slučajeva kada su ti psi s velike visine u strahu skakali s balkona i nije im bilo spasa.
Početkom ove godine, ekipe skloništa u Dumovcu je s ulica sklonila i pričuvala 21 psa. Srećom 14 njih je bilo mikročipiranih te su vraćeni vlasnicima.

Donosimo savjete kako zaštititi ljubimce ovih dana:

  • vodite li psa na povodcu i odjekne eksplozija, nije preporučljivo tješiti ga i maziti, jer će pomisliti da je pohvaljeni shvatit će to kao prihvatljivo ponašanje. Kada je uplašen, nemojte ga kažnjavati ili vikati na njega, jer će se situacija pogoršati
  • za vrijeme dok odjekuju eksplozije ispucane pirotehnike trebalo bi animirati životinju s nekim igrama ili igračkama koje voli i tako mu pokušati pomoći da se opusti i ne obrća pažnju na ono što ga plaši
  • mački ili psu pronađite mjesto u stanu ili kući gdje se može skriti i do tog mjesta uvijek mora imati pristup. Radi li se o psu, na tom prostoru mu pripremite i njegove igračke kako bi taj prostor povezivao sa sigurnošću i uživanjem te da bi otišao u taj prostor kada će ćuti zvuk petardi ili vatrometa
  • mačke nemojte mamiti da izađu iz sigurnog prostora. One će same odlučiti kada je vrijeme za to
  • ako niste, ugradite ljubimcu mikročip s pomoću kojeg bi ga lakše pronašli u slučaju da ipak pobjegne
  • u ovom razdoblju šetnju sa psom obavite dok je danje svjetlo, navečer ga izvedite nakratko, a u vrijeme kad očekujete vatromet držite ljubimca unutar kuće. Kad padne mrak, zatvorite prozore i navucite zavjese te pustite glazbu kako biste prikrili zvuk vatrometa.
  • Nastambe u kojima borave vaši ljubimci djelomično prekrijte dekama tako da je jedan dio dobro zaštićen od zvukova. Pazite da životinja i dalje može gledati van. Osigurajte ljubimcu dodatnu prostirku u koju se može skriti.
  • u trgovinama za životinje postoje i sredstva za smirenje za pse i mačke, teblete i/ili sirupi