PODIJELI

Sljemenska žičara, kako je i najavio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, otvorena je posljednjeg dana 2018. godine.

Naravno, to se nije dogodilo i zato su zastupnici u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Matej Mišić (SDP) i Renato Petek (NH!-PS) upriličili konferenciju za medije kako bi podsjetili Zagrepčane o još jednom neispunjenom Bandićevom obećanju.

Stigli su Petek i Mišić na donju stanicu bivše žičare sa skijama i sanjkama, uz zvukove poznate zagrebačke pjesme “Na Sleme” i podsjetili koliko dugo su građani Zagreba bez sljemenske žičare.

– Nakon 4225 dana, danas se otvara moderna zagrebačka žičara – sarkastično je objavio Mišić, što je popraćeno i pljeskom nekolicine.

– Naša Hrvatska postaje Švicarska, Sljeme postaju Alpe, 84 suvremene, svemirske gondole prevozit će 1500 putnika u satu. Iza nas vidite modernu zgradu koja će biti jedna od postaja – dodao je Mišić i podsjetio na najzaslužnije za uspjeh ovog projekta:

– S jedne strane tu je gradonačelnik Bandić, čovjekoljub, a s druge strane imamo predsjednika Skupštine Andriju Mikulića koji je godinama, kao i gradski HDZ, podržavao proračun Grada Zagreba samo da bi ova žičara danas, 31. prosinca 2018., kako je i gradonačelnik najavio, bila otvorena. Odlučili smo, kako nam je gradonačelnik i obećao, biti prvi putnici ovom suvremenom žičarom. Danas s nama nisu ni gradonačelnik ni nitko iz gradske uprave, ali to ne daje manje razloga za slavlje za ovaj megaprojekt, završen nakon jarunskog mosta, maksimirskog stadiona, tramvajske pruge do Zračne luke – završio je Mišić.

– Prožet sam radošću što ću danas moći sjesti u gondolu i onda se na skijama spustiti niz Medvednicu. U posljednjem trenutku je došlo do promejene imena onih triju stanica žičare koje se nalaze na putu do vrha. Preimenovane su, a prva stanica se zove Ćorićevo, druga Miličevićevo, a treća Polovanecovo – rekao je Petek, aludirajući na trojicu bivših oporbenih gradskih zastupnika koji su bili za gradski proračun na posljednjoj sjednici, i nastavio u šaljivom tonu:

– Sinoć sam u poštanski kaslić dobio Studiju o utjecaju obećanja gradonačelnika Zagreba na zdravu pamet svih Zagrepčana koju je pripremio dr. Muljačić. Zaključak studije je da sukladno svom iskustvu o političkom preživljavanju gradonačelnik Bandić kao iskusni politički mačak točno svakih šest mjeseci ponovno najavljuje projekt velebne žičare na Sljemenu – završio je Petek.

Nakon toga su Mišić i Petek otvorili pjenušce kako bi proslavili početak rada žičare.