PODIJELI

Arhitekt Nenad Fabijanić, autor Spomenika domovini, potvrdio je za Hinu kako je Grad Zagreb poništio natječaj za gradnju spomenika  koji bi trebao biti smješten između zagrebačke Gradske uprave i Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski”, jer se ne može napraviti za 21 milijun kuna.

Analizom troškovnika radova sudskog vještaka, spomenik se ne može napraviti za iznos koji je prvotno bio u natječaju, a na njega se javila samo zajednica ponuditelja Tigra i Vodotehnika. Te firme su dale ponudu od 27,4 milijuna kuna (bez PDV-a). Nakon  analize, Grad je odlučio poništiti natječaj i planira raspisati novi u veljači.

Spomenik domovini trebao bi prema najavama biti izgrađen najkasnije na proljeće 2020., te preuzeti komemorativnu funkciju Oltara domovine na Medvedgradu.

Fabijanić smatra da je stigla samo jedna ponuda jer nema mnogo velikih firmi koje mogu zadovoljiti visoke kriterije koje ovaj spomenik, bar u smislu tehnološke realizacije, traži.

Tigra je tvrtka poznata po mnogim projektima koje je dobila za rad u Zagrebu, a vlasnik je Milan Penava, kum gradonačelnika Milana Bandića. Oni su radili montažni WC u Dubravi za 1,5 milijuna kuna čija je izrada godinu ranije procijenjena na 100.000 kuna.