PODIJELI

Imamo nebrojene dokumente, ali mi s njima ne mašemo, mi djelujemo i dostavljamo dokumente nadležnim službama. Na osnovu svega toga složili smo osnovni koncept organiziranog kriminala koji je vezan za šume od 2009. godine kada je Hrvatska s EU potpisala da ćemo jednim dijelom zadovoljavati naše potrebe tzv. zelenom energijom. Tu su se neki naši dečki jako dobro snašli. Shvatili da tu mogu zaraditi nevjerojatan novac. Kuda odlaze tolike količine drveta? Treba biti jasno što se radi s tim drvetom i zašto je potrebna tolika sječa. U Hrvatskim šumama kažu da to nije prekomjerna sječa, a mi dokazujemo da jest, rekla je Vesna Grgić, predsjednica Vidre i Zelenog odreda na prosvjedu ispred sjedišta Hrvatskih šuma u Zagrebu.

Prosvjed je održan pod nazivom “Što ste sjekli – sjekli ste”, a na njemu su čelnice braniteljske udruge Vidra i foruma Zeleni odred Vesna Grgić i Gordana Pasanec optužile Ministarstva poljoprivrede, zaštite okoliša i energetike, rada i poduzetništva i čelnike Hrvatskih šuma za brojne malverzacije, milijunske štete i devastaciju hrvatskih šuma na temelju dokaznog materijala dostavljenog od osoba unutar Hrvatskih šuma.

“Zbog razlike u cijenama koje su tu izuzetno niske, a vani visoke, mogli su u četiri godine zaraditi čistih 55 milijuna eura ne radeći ništa. Samo tovari na šlepere i vozi. Zato im se i ne isplati raditi. Godinama održavaju ta postrojenja da ne rade i potiče ‘sjeci i vozi’”, naglasila je Grgić za teleskop.hr dodajući kako Zeleni odred ima popis tih postrojenja i tristotinjak izvođača šumskih radova koji godišnje mogu vaditi još milijune kubika i na račun toga izvoziti i prodavati.

PODIJELI