PODIJELI

Fond za zaštitu okoliša je s oko 200 milijuna kuna skupljenih ekološkim porezima od hrvatskih građana i tvrtki sufinancirao energetsku obnovu oko 430 zgrada te s oko 500 milijuna kuna energetsku obnovu 9300 obiteljskih kuća. Obnova dodatnih 600 zgrada sufinancira se sredstvima iz EU fondova s oko 600 milijuna kuna, a 200 je već završilo s radovima i energetski su obnovljene.

Prema tvrdnjama Zelene liste, Fond kontrolira potrošnju energije kroz račune pet godina nakon energetske obnove no postoji opravdana sumnja da se radovi ne izvode po pravilima struke. Problemi postoje na razini nestručnog projektiranja, loše sanacije, štednje materijala i labavog nadzora. Prema tvrdnjama stručnjaka Građevinskog fakulteta u Zagrebu, samo je dvadesetak obnovljenih zgrada provjereno termovizijskom kamerom (otkrivaju gdje se gubi energija), a među njima samo je nekoliko izvedeno ispravno. Lošu izvedbu građani neće platiti samo kroz svoje račune za energiju (zgrade u Hrvatskoj troše 43,85 % ukupno potrošene energije) već može doći i do stvaranja kondenzata – veće građevinske štete i stvaranja gljivica koje su štetne za zdravlje. Fond za zaštitu okoliša tvrdi kako je zaprimio tek jedan prigovor građana no oni ne mogu u ovoj fazi zbog nedostatka vlastite stručne upućenosti ukazati na sve nedostatke koji će se pokazati tek u budućnosti niti mogu biti odgovorni za loše energetske obnove.

U Hrvatskoj postoji dvadesetak ovlaštenih termografista koji mogu otkriti nedostatke u energetskoj obnovi te bi Fond trebao tražiti njihove ili vlastite provjere termovizijskom kamerom prije i poslije sanacije objekata kao glavni dokaz energetske potrošnje zgrada.

Predsjednik Zelene liste mr.sc. Nenad Matić smatra kako bi Fond trebao zahtijevati od tvrtki, koje rade energetske obnove, dokaze o specijaliziranoj educiranosti njihovih projektanata u području energetske obnove. Usto nedostaje oko 250 kvalitetnih fasadera (prema podacima Hrvatske obrtničke komore) koje bi Fond stipendijama trebalo privući u to zanimanje uz obvezu da na stipendiju uzvrate radom u Hrvatskoj. Prošle je školske godine upisano je samo osam fasadera i 47 zidara u srednje škole u Hrvatskoj.

Zelena lista traži pojačan nadzor 1,3 milijarde kuna koje se troše na energetsku obnovu zgrada, ali i veću suradnju svih resora na ovom za Hrvatsku važnom projektu.

PODIJELI