PODIJELI

Ako gradskim pa i državnim vlastima nedostaje ideja, jedna zanimljiva stiže iz srca Europe. Kad imaš vlast koja vidi dalje od nosa, onda donosiš odluke u interesu svojih građana. Tekst iz britanskih novina posebno je zanimljivo čitati ako Luksemburg zamijenimo riječju Zagreb.

Luksemburg će postati prva zemlja na svijetu s besplatnim javnim prijevozom. Novoizabrani premijer Xavier Bettel i koalicijska vlada priopćili su kako će na ljeto povećati broj linija vlakova, tramvaja i autobusa. Stimuliranjem građana da koriste javni prijevoz žele smanjiti neke od najgorih prometnih gužvi na svijetu i onečišćenje zraka.

Luksemburg ima više od 400.000 putnika koji putuju na posao iz susjednih zemalja. Ove godine, Luksemburg je uveo besplatan prijevoz svima mlađima od 20 godina. Srednjoškolci mogu voziti i besplatne shuttlove između škole i doma. U toj zemlji je trenutačno najveći broj automobila po stanovniku u EU.

Kako izvješćuje The Guardian, putnici sada plaćaju 2 eura (!?) za vožnju koja traje do dva sata, a tamo gotovo i nema linije koja traje duže. Vladajuća koalicija namjerava uvesti porezne olakšice za osobe koje putuju na posao javnim prijevozom. Počevši od 2020. godine, sve će karte biti ukinute čime će se uštedjeti na naplati karata i kontrolorima.

PODIJELI