PODIJELI

Od početka godine na zagrebačkim cestama pognula su četiri pješaka i policija poziva pješake da koriste pješačke prijelaze i pothodnike, a vozače da vode računa o brzini kako bi se na vrijeme mogli zaustaviti.

U prvih 15 dana 2019. zabilježeno je 20 naleta na pješake pri čemu su četiri osobe poginule, dok ih je 14 ozlijeđeno, od toga četiri teško, rekao je na konferenciji za novinare voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Tihomir Svatoš.

Pješaci bi trebali biti svjesni da su najranjiviji sudionici u prometu, pogotovo starije osobe i djeca te ih iz policije savjetuju da poštuju prometna pravila, koriste pješačke prijelaze i pothodnike, a u noćima i danima smanjenje vidljivosti da koriste svjetliju odjeću i reflektirajuće oznake.

Vozači moraju paziti na pješake, a moraju znati da su ceste, unatoč suhom vremenu skliske i masne pa trebaju smanjiti brzinu kako bi se mogli pravodobno zaustaviti na pješačkom prijelazu, odnosno trebaju poštivati brzinu kretanja u zoni škola kao i prilikom približavanja pješakom prijelazu.

Uočeno je također da pješaci najčešće rade prekršaje na prometnicima s više traka koje prelaze izvan pješačkog prijelaza ili mimo pothodnika.

Najviše naleta na pješake uočeno je na aveniji Dubrovnik, prometnici s tri trake koju starije osobe pokušavaju prijeći jer teže koriste pothodnike. To samo potvrđuje, upozoravaju u policiji, da naizgled lakši put ponekad ne znači i sigurniji put.

PODIJELI