PODIJELI

Draga publiko,

Europski program filmova Art-kino Grič seli na novu lokaciju o kojoj ćemo vas pravovremeno obavijestiti. U Jurišićevoj 6 nažalost više neće biti kina ni projekcija. Kratka je to obavijest na službenim stranicama tog kultnog zagrebačkog kina. Kamo i kada će preseliti ne znamo, ali ćemo “pravovremeno doznati”.

Zgrada u Jurišićevoj 6 koja je donedavno bila u vlasništvu Ministarstva obrane vraćena je privatnim vlasnicima, a oni su je, navodno prodali tvrtki iz Samobora koja na tom mjestu planira otvoriti manji hotel i Burger King.

Art-kino GRIČ pokrenuto je 4. siječnja 2012. u prostoru kinematografa Grič koji je djelovao u sklopu tvrtke Kinematografi d.d., a sagrađen je prije više od sedam desetljeća. Projektirali su ga slavni hrvatski arhitekti Drago Ibler i Stjepan Planić 1940., a projekt izgradnje financirao je građevinski poduzetnik Đuro Simon unajmivši dugoročno prostor u prizemlju hotela Tri gavrana. Prvi naziv kina bio je Rex, a potom se kino od 1941. do 1945. godine zvalo Klek. Za vrijeme socijalizma kino se zvalo Kosmaj, bilo je u sastava poduzeća Kinematografi osnovanog 1946., a u njemu su se nerijetko projekcije održavale od jutra do večernjih sati. Kino Kosmaj bilo je posebno popularno po špageti vesternima, kung-fu i erotskim filmovima.

1990. kino dobiva ime Grič.

PODIJELI