PODIJELI

Djelatnici zagrebačkog Komunalnog redarstva uskoro kreću u strožu provjeru imaju li psi mikročipove jer ga, po Zakonu o zaštiti životinja, trebaju imati svi psi stariji od tri mjeseca.

Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište za nezbrinute životinje u Dumovcu, istaknuo je kako se jedino jakim nadzorom mikročipiranja i kažnjavanjem neodgovornih vlasnika može isprazniti to sklonište.

Mikročipiranje odgovornim vlasnicima omogućuje da psa u slučaju njegova nestanka pronađu u najkraćem mogućem roku.

Psi koji se nađu na javnim površinama, moraju biti mikročipirani i pod nadzorom posjednika. Ako komunalni redar zatekne psa bez mikročipa, o tome će obavijestiti veterinarsku inspekciju, vlasniku prijeti kazna između dvije i šest tisuća kuna, a ako je riječ o pravnoj osobi, do trideset tisuća kuna.

Skok je podsjetio da je prošle godine iz Skloništa udomljeno 867 pasa, no da ih je tamo uvijek dvjestotinjak koji čekaju “svoje ljude i novi dom”.

Mikročip je veličine riže, a mikročipiranjem pas dobiva peteroznamenkasti broj koji se unosi u njegovu putovnicu te upisnik kućnih ljubimaca. To je moguće obaviti u svakoj veterinarskoj ambulanti.

Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba pozvao je vlasnike pasa da psima stave mikročipove, a kako bi pojasnio važnost toga, snimljen je i edukativni film: