PODIJELI

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba u Gradskoj skupštini je svečano obilježila 75. obljetnicu formiranja X. zagrebačkog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske.

Doprinos Zagreba antifašističkoj borbi svjedoči podatak da je od tadašnjeg broja stanovnika svaki četvrti sudjelovao u borbi protiv fašizma i drugim oblicima antifašističkog djelovanja.

X. zagrebački korpus jedini je, od ukupno 11 u sustavu narodnooslobodilačke vojske, nosio ime našeg Zagreba, grada tolerancije, slobode, demokracije, ljudskih prava, grada koji promiče i njeguje demokratske vrijednosti, istaknula je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić te dodala kako je važno naglasiti da antifašizam postaje ključni čimbenik u dosljednom suprotstavljanju svim oblicima nasilja, rasizma, ksenofobije, diskriminacije, nepravde, potvrđujući se kao civilizacijska i demokratska vrijednost.

Na dan osnutka, 19. siječnja 1944. godine X. korpus imao je 6 335 boraca, a krajem rata povećao se na oko 20 000, uglavnom iz Zagreba i okolice. Tijekom ratnih operacija ranjeno je i poginulo 7786 pripadnika tog korpusa.

Pokrovitelj svečanosti je Grad Zagreb i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

PODIJELI