PODIJELI

Most nezavisnih lista upozorio je povodom najave ponovnog poskupljenja odvoza otpada u Gradu Zagrebu na neprihvatljiv izostanak gradnje sustava kružnog gospodarenja otpadom u hrvatskoj metropoli. Posebno je nejasna činjenica da nema hitne izgradnje ekološke infrastrukture, unatoč tome što je PGO RH iz 2017. osigurao 100 milijuna kuna za prioritetne mjere u Gradu Zagrebu.

“Sustav odvojenog prikupljanja bez sortirnica je nepotpun i neracionalan jer ne koristi ekonomsku vrijednost odvojeno prikupljenog materijala. Nadalje, prisutna je tehnološka nedisciplina na kompostištu Jakuševac, koja generira neugodne mirise, a time i odbojnost građana prema kompostiranju kao važnom dijelu kružnog gospodarenja otpadom. Reciklažna dvorišta se vode tako da se uporabna i reciklabilna vrijednost glomaznog otpada uništava, a neki dobro zarađuju na zbrinjavanju tog materijala. Megalomanski centar u Resniku ustvari je jedna velika javna nabava kojoj se neki očito vesele, sasvim daleko od najprikladnijeg rješenja za građane. Stoga se očekuje još jedan cjenovni udar u komunalnom sektoru, sličan onom vezanom uz vodu kada je cijena porasla 3,6 puta, a koji se pokušao pravdati pročistačem. Zagreb ostaje na začelju Europe po kvaliteti gospodarenja otpadom, ali bi zato vrlo lako mogao zasjesti na sami vrh po pitanju neracionalnosti i visoke cijene komunalne usluge“, izjavio je saborski zastupnik Mosta Slaven Dobrović.

Voditelj Mostovog savjeta za financije, gospodarstvo i poduzetništvo Vedran Jerković upozorio je da pri naplati prikupljanja otpada u Zagrebu ne postoji transparentan sustav s jasnom specifikacijom.

„Otpad bi se morao naplaćivati isključivo po količini, a nipošto prema broju osoba u kućanstvu ili stambenoj površini. U zelenoj prijestolnici Europe, Ljubljani, prosječan iznos računa za kućanstva iznosi 8 eura, a u Mariboru jedna četveročlana obitelj ima na raspolaganju čak 5 različitih spremnika i odvoz istih plaća 12 eura s PDV-om“, naglasio je Vedran Jerković.

Saborski zastupnik Mosta Marko Sladoljev istaknuo je ključno pitanje kod poskupljenja – gdje odlazi novac koji se uzima građanima putem najvećeg prireza u Hrvatskoj i visokih cijena komunalnih usluga?

„Pravi primjer gradske nebrige možemo vidjeti u zapadnom dijelu grada gdje je vlast uvela naplatu parkiranja, gotovo u industrijskoj zoni, dok škola u Španskom radi u tri smjene, a vrtići su prenapučeni. Gradonačelnik Bandić se sustavno oglušuje na peticije i zahtjeve stanovnika, stoga će oni danas i prosvjedom inzistirati da gradonačelnik posluša one koji grad financiraju!“, izjavio je Marko Sladoljev.

PODIJELI