PODIJELI

Potaknuti uhićenjem 33-godišnjakinje i 23-godišnjakinje zbog džeparenja u tramvaju, 22. siječnja, na relaciji između Britanca i Frankopanske, PU zagrebačka je objavila savjete kako se zaštititi od takvih situacija.

Njih dvije nisu imale sreće, jer ih je primijetio policijski službenik koji se nalazio izvan službe, pristupio im i uhitio ih.

Džepari najčešće djeluju u gužvi, koristeći pritom neposredan doticaj sa žrtvom – u sredstvima javnog gradskog prijevoza, na tramvajskim i autobusnim postajama, tržnicama i sajmovima, u trgovačkim središtima, tijekom javnih okupljanja odabiru žrtve nakon čega koriste bliski kontakt (naguravanje ili naslanjanje tijelom), a znaju se i “dobronamjerno” upustiti u razgovor sa žrtvom, odvraćajući pritom njezinu pozornost.

Zavlačenjem ruke u torbicu ili dio odjeće ili oštrim predmetom neprimjetno režu rub torbice ili dio odjeće odakle izvlače novčanik. Često rade u paru – jedan odabire žrtvu i džepari je, a drugi preuzima plijen žustro se udaljavajući.

Savjeti

Nosite sa sobom samo najpotrebniju količinu novca i kreditnih kartica. Gotovinu, kartice i sitni novac nosite odvojeno, ako je moguće u ručnoj torbici i unutrašnjem džepu jakne. Neka poklopac torbe koja se otvara uvijek bude s unutarnje strane, uz tijelo.

Više pozornosti obratite na svoje vrijednosti koje nosite sa sobom. Svoju torbicu nikada ne ostavljajte otvorenu i izvan vidokruga.

Kako postupiti u slučaju krađe?

– ako ste žrtva, glasno upozorite okolinu na krađu i počinitelja te glasno zatražite pomoć
– ako ste svjedok, pružite pomoć žrtvi
– odmah obavijestite policiju na broj 192
– zapamtite što više pojedinosti o počinitelju (osobni opis, način odijevanja, hoda…)
– otuđene kartice odmah poništite kako biste spriječili njihovu zlouporabu

Kod prijave kaznenog djela džepne krađe, potrebno je dati slijedeće podatke:

– Što se dogodilo?
– Gdje se dogodilo?
– Kada se dogodilo?
– Tko prijavljuje djelo (žrtva, svjedok)?