PODIJELI

Gradonačelnik Milan Bandić u petak je u Gračanskom Dolju, bagerom kojim je sam upravljao, otvorio radove na izgradnji sljemenske žičare, te poručio da će za 15 mjeseci to biti najljepša žičara u Europi.

Trasa žičare bit će duga 5017 metara, a gradit će je zagrebačka tvrtka GIP Pionir. Vrijednost radova je oko 300 milijuna kuna, bez PDV-a.

Na donjoj postaji izgradit će se građevina s podzemnim garažama s 200 parkirnih mjesta i drugim sadržajima. Bit će tu i sportska trgovina, penjačka dvorana, prostor za ugostiteljstvo i radni prostori za zaposlenike žičare.

Nova sljemenska žičara imat će četiri i pol puta veći kapacitet ljudi u satu, u odnosu na staru. Na Sljeme će, prelazeći duljinom od pet kilometara, stići za 16 i pol minuta, a imat će 84 gondole po 10 mjesta.

Nije Bandić izdržao te je, uz prisutne tamburaše i svećenika, iskoristio otvaranje za obračun s gradskom oprobom i svima koji se protive ovom projektu.

– Lakše je gablati nego delati, a oni koji u životu nisu napravili ni pesju kućicu, gablati mogu, ali raditi ne znaju. Zato ćemo se ovdje naći za 15 mjeseci, i gore na vidikovcu, i napraviti najljepšu žičaru u Europi.

Bandić je istaknuo kako je izabrana najpovoljnija cijena od nepunih 300 milijuna kuna. Druga je bila nešto manje od 350 milijuna, a treća nešto manje od 400 milijuna.

– Ja samo provodim zakon i radim za ovaj grad i ovu zemlju. Ja sam se rodio daleko, ali me ništa ne može spriječiti da volim moje i naše ljude pod Sljemenom. To su moji prijatelji. Dok budem mogao govoriti i hodati, zadnji atom snage ću uložiti da u gradu nešto napravim. Ovaj grad je meni dao sve, a ja mu još nisam vratio ni 20 posto. Najmanje što sam mogao napraviti za ovaj grad je položiti ispit za bagerista. To je ubod komarca – završio  je Bandić.