PODIJELI

Kad se probudimo jednog lijepog dana, kojeg će vjerojatno rijetki među nama doživjeti, kroz Zagrebačku županiju prolazit će obilaznica obilaznice (nova autocesta od Pojatnog na zapadu do Zeline na istoku), pokraj dvorca u Lužnici vozit će tunelom, tihi vlakovi prevozit će tisuće tona tereta novom prugom, vozit ćemo se mostom iz Zaprešića u Samobor, trošiti struju iz protočne hidroelektrane na Savi koja će ujedno osigurati dovoljnu količinu vode u podzemlju, na Sljeme ćemo žičarom i iz Bistre, imat ćemo nova crpilišta kod Kosnice…

Sve je to upisano u novi prostorni plan Županije, koji ovih dana na javnoj raspravi predstavlja tim Županije i partnerskih tvrtki.

Gradovi, općine, građani imaju vremena do kraja veljače uložiti prigovore, a kad taj rok prođe, novi plan ići će na Skupštinu Zagrebačke županije na usvajanje, pa tko je jamio, jamio je.
Bajkoviti dio snova građana Županije prestaje na poglavlju odlagališta otpada.

Naime, osim središnjeg odlagališta u Ivanić Gradu, Županija je predvidjela tri grada gdje će se u kasetama moći odlagati građevinski otpad ako sadrži azbest. Osim već spomenutog odlagališta, na popisu su i odlagališta u Velikoj Gorici i Zaprešiću. Dakle, središnje zapadno odlagalište zamišljeno je u Novim dvorima, 500 metara od dvora bana Jelačića.

To građani tog grada, međutim, ne kane dopustiti. Jedinstveni su svi: gradonačelnik, HDZ i partneri, oporba, građanske udruge, dakle, baš svi, i to su nezadovoljstvo izrazili tijekom prezentacije u Zaprešiću. Spremni su i na ulične prosvjede ako Županija ne odustane od postojećeg plana.

Žestoke reakcije građana tijekom jutarnje prezentacije urodile su još jednim zahtjevom: prezentacije od interesa za građane treba organizirati popodne, ali za to treba pisati županu jer radno vrijeme prostornih eksperata prestaje prije 17 sati.