PODIJELI

Kad se male ruke slože, sve se može… Svaki dan tome svjedočimo pa i na sjednicama gradskog vijeća Zaprešića. Posljednji slučaj dogodio se na na Vijeću u četvrtak kada je prihvaćen prijedlog Živog zida o zabrani uvođenja u okoliš genetski modificiranih biljaka i/ili životinja za koje je izdano dopuštenje za stavljanje na tržište u svrhu uzgoja.

Zašto je proglašenje Zaprešića GMO free zonom vijest? Pa zato jer je prijedlog Živog zida podržao HDZ (s partnerima, naravno), a protiv je bio SDP.

Tko je u tom vijeću pozicija, a tko opozicija zna se jedino kad se donose odluke teške milijune kuna, ali kad se radi o deklarativnim odlukama, onda mogu proći i ovakve neobvezujuće deklaracije.

Zašto je SDP bio protiv? Obrazložili su da je 21 država EU GMO slobodna, da je Hrvatska donijela odluku protiv GMO-a, a istu je još prije 10 godina donijela i Županija zagrebačka. Po njima, nema razloga za nove deklaracije lokalnog tipa pogotovo jer odlukom nije predviđen nadzor, a naravno ni sankcije. Svega toga su svjesni i u HDZ-u, svjestan je toga i gradonačelnik Turk (koji je dan prije ozbiljno nazebao čekajući Predsjednicu samo u košulji i laganom sakou pa zaradio temperaturu, moguće i gripu). Unatoč svemu tome, vladajući su digli ruku za Živi zid, a ostatak oporbe je bio protiv!?

Treba reći da će privatni iznajmljivači plaćati paušal od 255 kuna po krevetu za godinu dana (u Zaprešiću ih ima pet), ali dobra je vijest da će iznajmljivači sa sjedištem u gradu koji posjeduju nekretnine negdje drugdje (na moru), namet uplaćivati u blagajnu po mjestu prebivališta.

PODIJELI