PODIJELI

Za vikend je na području PU zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 919 prometnih prekršaja –126 prekršaja vozača pod utjecajem alkohola, 332 prekršaja nepropisne brzine, 86 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 51 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, 11 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, osam pod zabranom, šest prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 299 ostalih prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

– u petak, 25. siječnja 2019. godine u 19.05 sati, 57-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Podgorske ulice u Poljanici Bistranskoj. Izmjerena mu je koncentracija od 2,59 g/kg alkohola u organizmu. Isključen je iz prometa.

– u subotu, 26 siječnja 2019. godine u 6.15 sati, 31-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Ilice u smjeru zapada. Obavljenom kontrolom kod raskrižja s Britanskim trgom izmjerena joj je koncentracija od 1,41 g/kg alkohola u organizmu. Isključena je iz prometa.

Tijekom provedbe akcije evidentirane su tri osobe koje su odbile preliminarno testiranje na uređaju za droge. Od 126 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 25 vozača (19,8%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 26 mladih vozača (20,6%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.