PODIJELI

Četrnaesto izdanje Noći muzeja održat će se u petak, 1. veljače pod temom “Muzeji – inovacije i digitalna budućnost”. Noć muzeja je kulturna manifestacija koja tradicionalno okuplja nekoliko stotina tisuća posjetitelja u muzejima diljem Hrvatske.

Noć Muzeja u proteklih pet godina određuje teme manifestacije prema tematici koja nije dovoljno prisutna u muzejima. Ovogodišnja tema “Muzeji – inovacije i digitalna budućnost” govori o digitalizaciji.

Zagrepčanima će tako biti osigurane i besplatne izvanredne autobusne i tramvajske linije koje će u prometu biti od 18 sati.

Tri posebno istaknuta muzeja koji daju pregled teme digitalizacije su Gradski muzej Buje, Tiflološki muzej u Zagrebu i Muzej vučedolske kulture iz Vukovara.

Tiflološki muzej u Zagrebu uz stalni postav predstavlja izložbu “Programiranje i robotika” kojoj je cilj putem radionica promovirati tehničke inovacije te educirati mlade ljude sa svrhom olakšavanja života osoba s invaliditetom.

Pučko otvoreno učilište Samobor – Centar za mlade Bunker nudi virtualnu stvarnost i podzemlje, izložbe fotografija “Vode podzemlja” Hrvatskog speleološkog saveza te “Samoborsko podzemlje” Speleološkog kluba Samobor te “underground” glazbeni program.

Zagrebačkim muzejima svojim će se programima pridružiti i druge ustanove pa će tako Gradska ljekarna u Kamenitoj ulici u ambijentu stare ljekarne posjetiteljima otkriti digitalne prikaze postignuća modernoga doba, Klinika za psihijatriju Vrapče otvorit će vrata Muzeja bolnice u kojemu se može vidjeti razvoj psihologije i metoda liječenja te likovni radovi pacijenata, na Filozofskom fakultetu će posjetitelji u Živoj knjižnici moći na desetak minuta “posuditi” profesore fakulteta, a u razgledu zbirki Veterinarskog fakulteta posjetiteljima će se moći pridružiti i njihovi ljubimci.

Svečano otvorenje manifestacije održat će se u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, koji nudi svoj stalni postav “Zbirke u pokretu”, projekciju filma “Putnici”, PAP plesni performans te, između ostalog, izložbu “Strojevi nisu sami” u sklopu Device_art festivala gdje radovi prikazuju suvremeno djelovanje strojeva i ljudsku kohabitaciju s njima.

Potpuni raspored Noći muzeja 2019. godine.

PODIJELI