PODIJELI

Pedesetak građana i građanki Zagreba je u srijedu u zgradi Gradske uprave urudžbiralo gradonačelniku dopis s prethodno navedenim zahtjevima, a sve su organizirali Zelena akcija, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik.

Zahtijevaju od gradonačelnika Bandića da ne prihvati cjenik kojim bi porasla cijena odvoza otpada i traže uspostavu pravedne naplate po količini miješanog otpada i poboljšanje kvalitete usluge odvojenog prikupljanja otpada.

– Planirano poskupljenje očita je kulminacija nebrige i nesposobnosti gradskih službi. Njima nije u interesu poboljšanje sustava po uzoru na druge europske metropole, već daljnje pogodovanje interesnim skupinama koje profitiraju od kaosa sa smećem – rekao je Marko Košak iz Zelene akcije te dodao:

– Ako gradonačelnik prihvati prijedlog Holdinga, pogazit će svoja obećanja i ignorirati Zaključak Gradske skupštine iz 2017. godine koji zabranjuje poskupljenje. Time će po tko zna koji put dati do znanja da mu nije stalo do interesa građana i građanki.

Cijena odvoza otpada prema prijedlogu će se sastojati od oko 70 posto fiksnog dijela te oko 30 posto varijabilnog koji se odnosi na volumen spremnika i broj odvoza.

Takva naplata je nepravedna jer omogućava zaradu Čistoći, a malu mogućnost građanima da smanjenjem smeća snize račune. Osim što varijabilni dio čini samo 30 posto, građani i građanke neće moći odabrati manji volumen od onog kojeg odredi Čistoća, iako će možda imati manje smeća.

– Oni koji marljivo odvajaju, svejedno će plaćati za više smeća. Takva naplata je pljačka građana i građanki – napomenuoo je Košak.

Nepravedna naplata izbjegla bi se naplatom po količini miješanog otpada. Čistoća je prošle godine povodom donošenja Odluke o načinu prikupljanja otpada i naplate takav sustav ocijenila preskupim jer bi morala zaposliti 40 ljudi. Sada je, bez takvog unaprjeđenja, planirano zapošljavanje 421 osobe, što je deset puta više.

Osim zapošljavanja, kao razlog poskupljenja navodi se trošak nabave kanti i vozila. To se može financirati iz EU fondova, za što su već raspisivani natječaji, a najavljeni su i novi.

– Holding stvara privid da i zbog minornih promjena moraju porasti računi građanima. To je laž i dokaz nesposobnosti – rekla je Branka Genzić-Horvat iz udruge UZOR

PODIJELI