PODIJELI

Pred spomenikom Franji Tuđmanu u Zagrebu održan je prosvjed “Protiv političke represije”. Okupilo se nekoliko desetaka prosvjednika i veći broj policijskih službenika. Traže da DORH odbaci optužnicu protiv Filipa Drače, mladića koji je na Tuđmanov spomenik nacrtao srp i čekić.

Policijska uprava zagrebačka je za N1 potvrdila da su četiri osobe privedene, ali da će se detalji privođenja naknadno utvrditi.

Kandidatkinja Radničke fronte za predsjednicu države Katarina Peović na početku prosvjeda pozdravila je “brojnu policiju” i poručila da je “represija institucija pretjerana”.

“Društvo je podijeljeno na način na koji je Franjo Tuđman podijelio društvo – na 200 obitelji i siromašnu većinu. Podjelama moramo stati na kraj. Srp i čekić ostat će kao sjena na ovom spomeniku, nakon što ih je Filip Drača nacrtao”, poručila je.

Povodom prosvjeda potpisana je i zajednička izjava organizatora.

“U deindustrijaliziranoj i iseljenoj Hrvatskoj u kojoj većina stanovništva jedva preživljava, a domaći i strani kapitalisti na najgrublji način desetljećima eksploatiraju radnice i radnike, seljakinje i seljake, umirovljenice i umirovljenike, studentice i studente, protekli je tjedan započela medijska i javna hajka. Država je preko svog ministarstva raspisala tjeralicu za dvadesetčetverogodišnjakom koji je na spomenik privatizacijske pljačke, uništene privrede i ratnih zločina 90-ih nacrtao simbol radničke i seljačke sloge. Javnom objavom identiteta osumnjičenika represivni aparat namjerno je proizveo i nastavlja proizvoditi opasnu atmosferu koja graniči s pozivom na linč, a na koji će dio desničarske javnosti spremno odgovoriti.

Prosvjed su organizirali Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), Mreža Antifašistkinja Zagreba (MAZ), Radnička Fronta, Radnički portal i Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP).

PODIJELI