PODIJELI

Više od milijardu kuna iznosi dug raznih pravnih osoba Gradu Zagrebu za komunalne doprinose, komunalnu naknadu, zakupninu i spomeničku rentu. Neki dužnici, gradonačelnikovi prijatelji, bez obzira na dugogodišnje dugove, i dalje dobivaju nove dozvole za građevinske projekte, nove unosne poslove s Gradom ili zadržavaju poslovne prostore unatoč kršenju ugovora o najmu, tvrdi Renato Petek, gradski zastupnik, član Naprijed Hrvatske.

Točan iznos do kojega sam uspio doći je 941 milijun kuna, a odnosi se na dug s 30. studenoga 2018. Od toga dugovi za komunalnu naknadu iznose 516,7 milijuna kuna, komunalne doprinose 170 milijuna kuna, spomeničku rentu 31,6 milijuna kuna i za zakupnine 224,8 milijuna kuna. Dugovi 2010. iznosili su 1.414 milijuna kuna, kaže Petek.

Naglašavam da je riječ o potraživanjima većima od 50 tisuća kuna, i to samo od pravnih osoba. Dakle, nema sumnje da je konačan iznos veći od milijarde kuna kada joj se pridodaju dugovi manji od 50 tisuća kuna, ali i svi dugovi fizičkih osoba, za što su mi podatke uskratili zbog GDPR-a.

Analiza prikupljene dokumentacije dokazuje kako Grad Zagreb neuspješno naplaćuje komunalne doprinose i komunalnu naknadu, ubire zakupninu od svoje imovine i spomeničku rentu. Ovo je dokaz da su gradonačelnik Bandić i njegova uprava loši upravitelji Gradom i njegovom imovinom, da svojim neznanjem i/ili višegodišnjim nemarom rade financijsku štetu Gradu Zagrebu, zaključuje Petek.

Samo prošle godine gradonačelnik je donošenjem Zaključka o otpisu potraživanja ukupno otpisao 94 milijuna kuna za komunalne doprinose i 10,4 milijuna kuna za zakupnine. Dugovi za zakupnine i komunalni doprinos zastarijevaju nakon 3 godine, a od spomeničke rente nakon 5 godina.

Među najvećim dužnicima za komunalnu naknadu od aktivnih ističem Grad, tj. Holding koji je ujedno najveći dužnik, ili tvrtke gradonačelnikovih prijatelja: Gradski ured za imovinu i imovinsko-pravne poslove (21,1 milijun), Konzum (11,5 milijuna), Zagrebački velesajam (10,5 milijuna), Zagrebački holding (9,4 milijuna) pa Jadran film, tvrtku gradonačelnikova prijatelja Vinka Grubišića čiji dug iznosi 5,2 milijuna, a i prije osam godina je također bio na listi srama s dugom od 2,6 milijuna kuna. Listu završavaju Zagrebgradnja (3,1 milijun) i Tehnika s 2 milijuna kuna te Ministarstvo poljoprivrede s milijun kuna. Oni koji dug nikada neće platiti jer su danas neaktivni poslovni subjekti jesu: Dioki, Solidum, Kemoboja, Geotehnika itd.

Za zakup poslovnih prostora najveće dugove imaju Ministarstvo financija sa 6,8 milijuna kuna, Benz s 2,2 milijuna kuna, Mundo Umg Street Food s 1,5 milijuna kuna, a ističem i Anić Holding koji je za prostor na Jelačić placu dužan ukupno 1,2 milijuna kuna, a 2010. je dug iznosio 1,8 milijuna kuna. Kako su s obzirom na dug dobili novi ugovor za najam prostora, bit će zanimljivo saznati, nastavlja ovaj zastupnik.

Gradu su ostali dužni i članovi obitelji prvog predsjednika Franje Tuđmana koji su iza Domovine holdinga ostavili ukupni dug od 678 tisuća kuna.

Učinkovitijim punjenjem blagajne stvorio bi se prostor za smanjenje prireza ili za nove investicije koje bi poboljšale kvalitetu života u Zagrebu. Za ovaj iznos mogu se izgraditi Jarunski most i još 20 objekata za sustav obrazovanja i kulture. Ali nažalost, sredstva nisu naplaćena i očito je da se dobar dio nikada i neće naplatiti. Za to tražim odgovore i odgovornost!, rezolutan je Petek.

PODIJELI