PODIJELI

Šveđani su potkraj 2018. otvorili muzej odvratne hrane pa tu prikazuju kineski specijalitet penis bika i još osamdesetak najgadljivjih jela na svijetu. Nabrajaju: frape od žaba iz Perua, sardinijski pecorino s ličinkama sirnih mušica. Slijede pokvarena haringa iz Švedske, mongolska juha od rajčice s ukiseljenim ovčjim okom!

Idemo dalje: Hákarl je islandsko nacionalno jelo – trulo meso morskoga psa, Baby Mice Vine je vino od beba miševa, Balut je embrij patke koji se smatra afrodizijakom na Filipinima, Beondegi su leptiri kuhani na pari, Casu Marzu je pak crvljivi ovčiji sa Sardinije, zatim pržene tarantule, Kiviak – truplo tuljana napunjeno sa 500 cijelih ptičica pa Pacha – kuhana ovčja glava, kopita i želudac ili pak Svid, kuhana ovčja glava iz koje je prethodno uklonjen mozak.

Što bi Hrvati mogli ponuditi švedskom muzeju? Spretni turistički radnici iz Primorja su se dosjetili originalnog iventa: organiziraju Bljak fest. Prepoznatljiva je to manifestacija koja je Omišalj na jedinstven način stavila na gastronomsku kartu Krka! Sve starta u subotu, 9. veljače od 13:30 sati na omišljanskoj placi!

Što piše na pozivnici omišaljkih domaćina: kušajte bijele bubrege, tripice, svinjske i kokošje nožice, jetricu, kiselice, maneštre od lignji i fažola te delicije kao što je fritaja od telećeg mozga, šporki prasac, broskva u bijeloj čokoladi…

Program će voditi Dražen Turina Šajeta i svirat će grupa Insula. Degustacija hrane je besplatna, a zabava zajamčena pa dobar tek!

PODIJELI