PODIJELI

Plin će za kućanstva od 1. travnja poskupjeti u prosjeku 6,9 posto, a za dodatnih 0,3 posto poskupjet će opet za Novu godinu.

Objavila je to regulatorna agencija HERA i time je potvrdila ranije najave poskupljenja. Plin je, zapravo, od 2014. naovamo pojeftinjavao, a sada mu cijena raste zbog kretanja na svjetskom tržištu. Hrvatska je ograničila koliko plin može najviše poskupiti i još ima regulirane cijene. No od 2021. godine to prestaje vrijediti. Zato će se cijene plina svakog 1. travnja mijenjati u skladu s tržišnim cijenama. Da nema tog ograničenja, plin bi i ovoga 1. travnja poskupio i za 20-ak posto, pišu 24 sata.

“Ovo poskupljenje prosječno znači oko 20 kuna viši mjesečni račun za korisnike na razini cijele Hrvatske”, poručio je ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić.

Po tome, građani bi godišnje trebali za plin plaćati 240 kuna više. No to ne znači da će svi građani, čak i da isto troše kao i dosad, plaćati 20-ak kuna više. Moguća su i veća poskupljenja. Primjerice, u Zagrebu, koji je najveće tržište i ima veću potrošnju od ostatka Hrvatske, mjesečni računi bi mogli biti viši i za 46 kuna.

HERA je odredila maksimalne cijene plina, ali za različite distributere one mogu biti i niže. Međutim, ako se računa sadašnja cijena plina u Zagrebu po kilovat satu i nova maksimalna cijena, uz prosječnu potrošnju kućanstva od 10.500 kilovat sati godišnje i s PDV-om, prosječni godišnji račun za Zagreb raste za 560 kuna godišnje ili 46,6 kuna mjesečno.

U Gradskoj plinari kažu da još ne mogu znati koliko će točno cijena porasti kućanstvima, nego, kao i ostali distributeri, čekaju posebne izračune za svakog distributera posebno.

PODIJELI