PODIJELI

Prije 59 godina u Krašiću pokraj Karlovca umro je kardinal Alojzije Stepinac. Vjernici taj dan obilježavaju kao Stepinčevo,a u Krašiću traje devet dana.

U krašićkoj crkvi Presvetog Trojstva u svojoj propovijedi msgr. Juraj Batelja osvrnuo se na aktualnosti u današnjem društvu i rekao da je iznimno teško odgajati vjernike u ovim izazovnim vremenima. Kazao je i da je potrebno ostaviti vjeronauk u školama. Povezao je to s teškim vremenima u kojima je živio kardinal Stepinac.

„O istini se ne šuti, jer istina oslobađa. O općem dobru našega naroda i naše domovine se ne razmišlja, opće dobro se živi. Stoga, ne smijemo odustati i ne smijemo se predati u borbi za istinu! Nažalost, u Hrvatskoj još uvijek postoji veliki otpor prema istini, a s druge strane neke se laži itekako šire i uporno ponavljaju. Velika i besramna nepravda nanesena je blaženom Stepincu. Laži i obmane koje su mu u montiranom sudskom procesu stavljene na teret, stavljene su na teret cijelom hrvatskom biću koje ga je voljelo i poštivalo“, na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća rekao je načelnik Krašića Josip Petković-Fajnik, dodavši da je Stepincu „uzet život, ali ne i njegovo srce i neizmjerna ljubav prema hrvatskome narodu i crkvi“.

Središnje euharistijsko slavlje u čast blaženog Alojzija Stepinca u zagrebačkoj katedrali predvodio je kardinal Josip Bozanić.

Sam spomen imena blaženog Alojzija malo koga može ostaviti ravnodušnim, istaknuo je kardinal Bozanić te dodao kako je blaženikov grob već desetljećima mjesto molitve i donošenja važnih životnih odluka. Neizmjerna ljubav prema bližnjima, hrabrost i nepokolebljivost u vjeri osobine su koje je imao blaženi Alojzije Stepinac i kojima treba težiti svaki vjernik i čovjek.

Hrvatski vjernici očekuju da će ga papa Franjo proglasiti svetim unatoč tome što zajedničko povjerenstvo sa SPC nije približilo stavove oko njegove uloge u NDH.

PODIJELI