PODIJELI

“Čim smo rekli da je model automobila Golf 7 oni su nam rekli, nažalost, auto je ukraden, možete se pozdravit”, svjedoče okradeni razgovoru s policijom.

U Hrvatskoj je tijekom prošle godine ukradeno 675 automobila, dok je samo 58 krađa ostalo u pokušaju. Kradljivci se u posljednje vrijeme služe suvremenim metodama kojima noviji automobil odvezu bez da ga uopće upale i dotaknu, javlja RTL.

Svake godine broj ukradenih vozila u Hrvatskoj raste, kreće se od 600 do 700 godišnje, a polovina od toga nestane na području Zagreba. Lopovi imaju i omiljenu marku vozila – VW. Samo prošle godine nestalo je 130 automobila te marke, što čini 300 posto u ukupnom broju ukradenih vozila.

U Hrvatskoj se još uvijek najviše kradu automobili zbog dijelova. “Naš vozni park, a i vozni park u susjedstvu, u našoj regiji je debelo iznad deset godina što znači da se takvi automobili kradu radi dijelova. Zbog motora, zbog farova, zbog air bagova, zbog nekih sklopova koji na tržištu mogu postići realno visoku cijenu”, rekao je Kristijan Tićak, glavni urednik Auto motor i sporta.

Iako u manjoj mjeri, kradu se i luskuzni automobili u svrhu preprodaje. Takvi modeli prepoznaju vlasnika, odnosno ključ, koji nije ni potreban za otključavanje vozila. Bitno je jedino da je automobil u blizini.

“Jednostavno skinu signal tog ključa. Postoji elektronski uređaj tkz. relejna kutije koja može skinuti, snimiti signal tog ključa. Čak, navodno, i u kući, kad je ključ u kući kroz prozor ili preko zida”, objasnio je Damir Novak iz HAK-a. Jedino rješenje koje može spriječiti ovakav razvoj događa jest kupnja posebne torbice ili zamatanje ključeva u aluminijsku foliju.

Krađa se danas najčešće obavlja uz pomoć skupocjene informatičke opreme i softvera.

PODIJELI