PODIJELI

Zagrebački Most slobode izgrađen je prije 60 godina i od tada nije obnavljan. No i tome je došao kraj – radovi počinju sredinom ožujka.

Most slobode u promet je pušten u rujnu 1959. Iako su snimljene u crno-bijeloj tehnici, na snimkama iz šezdesetih godina i dalje je u punom sjaju.

Šezdeset godina poslije došlo je vrijeme za prvu fazu obnove mosta. Planirana je sanacija rubnjaka, pješačke ograde koja je oštećene korozijom, hodne površine koja je u jednu ruku opasna za pješački i biciklistički promet.

Prva faza vrijedna je 16 milijuna kuna, a u idućim će se sanirati i pristupni vijadukti. U samu konstrukciju mosta neće se znatnije zadirati.

– Sama čelična nosiva konstrukcija je u relativno dobrom stanju s obzirom na starost mosta. Sanacijom će se ojačati nekoliko mjesta na luku mosta oštećenih korozijom i nanijeti nova antikorozivna zaštita. Radovi će se izvoditi u koordinaciji s Vodovodom i odvodnjom – poručuju iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Tijekom izvođenja radova vozači ne bi trebali imati većih teškoća. Prvo će se raditi jedna, a zatim druga strana mosta.

PODIJELI