PODIJELI

Dok čekamo najavljeno poskupljenje odvoza otpada, kontejneri u gradu danima su pretrpani plastičnom ambalažom. Odgovore na pitanja zašto je došlo do zastoja u odvozu plastike te kada će usluga Čistoće poskupjeti, u emisiji Gradska posla pokušala je objasniti pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

Dok se građani pitaju zašto je došlo do zastoja u odvozu plastike, pročelnica Jozić ističe da su za to najvećim dijelom krivi upravo građani. – Ovo je apel na naše korisnike i sve nas da pravilno odvajamo otpad i da u spremnike za plastiku stavimo samo plastiku, jer nakon sortiranja ovoga što mi odvezemo pod imenom plastika, dobije se 30 posto plastike i 70 posto miješanog komunalnog otpada. Tako dobijemo ugovore koji su se iskoristili puno prije nego što su predviđeni zato što se, kad se kalkulira, točno zna koji je udio plastike u miješanom komunalnom otpadu.

Privremeni ugovor je potpisan s tvrtkom e-Kolektor, a do sada je te poslove obavljala tvrtka Cezar Petra Pripuza. U Gradu najavljuju pravedniji sustav naplaćivanja odvoza otpada. Na kućne pragove građana od idućeg tjedna počet će stizati kante za odvajanje biootpada, a novi cjenik odvoza otpada na snagu bi trebao stupiti u studenom, kad se svim građanima osiguraju uvjeti za njegovo odvajanje.

Prema novom cjeniku, jednočlana kućanstva će imati popust, a planira se i čipiranje kanti. Jozić je, na pitanje slušatelja, pojasnila kako će to funkcionirati. – Što se tiče umanjenja računa, odnosno čipa, planiramo imati elektronsku evidenciju. To znači da će gospodin koji se javio, samo kad iznese spremnik van svoje ograde, kad dođe kamion Čistoće i registrira njegovo pražnjenje, samo tad će on to pražnjenje i platiti. Ako on cijeli tjedan nije skupio otpad i ne iznese svoju kantu, nema registracije pražnjenja pa neće biti ni tog dijela računa.

Fiksni dio računa plaćat će svi, a varijabilni dio plaćat će se prema količini proizvedenog otpada u kućanstvu. To bi trebala biti ta Čistoćina pravednost, a zatrpavanje kontejnera otpadom i ubuduće će se, poručuje Jozić, moći spriječiti samo njegovim savjesnim odvajanjem.

PODIJELI