PODIJELI

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić i direktor Zagrebačkog inovacijskog centra Frane Šesnić uručili su prve ugovore o dodjeli konvertibilnih zajmova perspektivnim startupovima koji svoja inovativna visokotehnološka rješenja razvijaju u okviru Zagrebačkog inovacijskog centra.

Ovi zajmovi znače da je Grad Zagreb napravio ono što zovemo poduzetnički eko sustav, a dio tog sustava je i funkcionalna startup zajednica, rekla je zamjenica Majić objasnivši da je Grad svjestan da startup zajednica ne može uspjeti bez realne podrške. Poznato je kako divne ideje svakodnevno propadaju jer ih nitko nije prepoznao. A prepoznati startup znači da mu u početku, kad je najpotrebnije, damo podršku.

Ovom novom mjerom, za koju je u Proračunu osigurano ukupno oko 1.200.000 kuna, Grad Zagreb želi potaknuti realizaciju tvrtki na tržištu, istaknula je zamjenica gradonačelnika i objasnila da su zajmovi dodijeljeni kroz određene kriterije, kojima su startupovi analizirani s tehnološkog, inovativnog, tržišnog i administrativnog potencijala.

Zamjenica gradonačelnika osvrnula se i na moderno uređen prostor ZICER-a kao mjesto gdje se tehnički i tehnološki razvijaju ideje, ali i kao mjesto poslovnog druženja, gdje se nalaze i potencijalni investitori. Također je najavila i skoro otvorenje respektabilnih laboratorija u okviru Centra, podsjetivši kako je u zadnje tri godine samo kroz Startup factory program Grad Zagreb dodijelio oko dva milijuna kuna bespovratnih sredstava. Financijska sredstva i osmišljavanje strategije kako na godišnjoj razini, tako i na strateškoj četverogodišnjoj razini, je napor i Grada Zagreba, resornog ureda i ZICER-a, zaključila je Majić.

Direktor Zagrebačkog inovacijskog centra Frane Šesnić objasnio je kako se tražio najpovoljniji model koji će potaknuti investiranje u ranoj fazi startupova kad im je pomoć i najpotrebnija te naglasio: Ovakav instrument je održiv, kamata od 3% pokriva inflaciju i održava vrijednost novca ne bi li se taj isti novac s vremenom investirao u neke druge, buduće startupove kojima je potreban taj početni novac. Nama nije cilj da samo mi investiramo, nego i da potičemo ulaganje drugih poslovnih anđela kao fizičkih osoba, na način da se investiraju dupla sredstva, a samim time dijeli se i rizik investiranja, dodao je Šesnić.

PODIJELI