PODIJELI

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Marko Sladoljev ustvrdio je u petak da su financije Grada Zagreba u kolapsu, što je ilustrirao dopisom Gradskog ureda za financije u kojemu se navodi da u gradskom proračunu za 2019. nedostaje 1,4 milijardi kuna za podmirenje troškova i rashoda.

“Zagreb je u tolikoj financijskoj dubiozi da gradonačelnik Milan Bandić pomoću osnivanja trgovačkog društva Sportski objekti želi povećati likvidnost Grada i vratiti dugove za koje je on sam odgovoran. Tim se osnivanjem ništa neće dogoditi, sportski objekti neće biti obnovljeni”, rekao je Sladoljev.

Most ukazuje već treću godinu da je samo pitanje trenutka kada će gradske financije doživjeti kolaps uslijed potpuno neodgovornog odnosa prema novcu građana. Sada imamo dokument koji to jasno i nedvosmisleno dokazuje, kazao je voditelj Mostova savjeta za financije, gospodarstvo i poduzetništvo Vedran Jerković.

Pritom je novinarima podijelio kopiju službenog dopisa Gradskog ureda za financije u kojem se upozorava da u proračunu za 2019. godinu nedostaje 1,4 milijardi kuna za namirenje dugova i planiranih rashoda.

Dopis Gradskog ureda za financije od 5. veljače naslovljen je na Bandića, njegove zamjenice Jelenu Pavičić Vukičević i Oliveru Majić, te pročelnike gradskih upravnih tijela, a potpisala ga je pročelnica ureda za financije Daniela Juroš Pečnik.

U dopisu stoji kako je Gradski ured za financije kroz “niz dopisa vezanih uz godišnji izvještaj za 2017., izmjene i dopune proračuna 2018. godine, kao i sam plan proračuna za 2019. godinu izvještavao o ostvarenim proračunskim manjcima”.

Manjak iz prethodnih godina, 2017. i 2018, navodi se u dopisu, trenutno iznosi 630 milijuna kuna, a Grad Zagreb ih je dužan pokriti sukladno Zakonu o proračunu.

Gradski ured za financije upozorava i da je proračunom za 2019. godinu, koji je planiran u iznosu od 8,19 milijardi kuna, moguće ostvariti oko 7,5 milijardi kuna, što znači da za postojeće planirane stavke nedostaje oko 600 milijuna kuna.

Dodaje da u proračunu nisu obuhvaćeni troškovi prema ZET-u od 300 milijuna, troškovi plaća od 100 milijuna i projekta Žičare Sjeme od 270 milijuna kuna, kao i novčanu pomoć za roditelja odgajatelja te za ZOV.

Na kraju dopisa se navodi da za pokriće prethodnog manjka i rashode za 2019. godinu ukupno nedostaje 1,4 milijardi kuna, odnosno 200 milijuna eura, te se iz Gradskog ureda za financije oštro zahtijeva ograničavanje proračunske potrošnje, nepreuzimanje novih obveza, preispitivanje socijalnih i ostalih prava i pronalaženje drugih oblika financiranja.

Jerković je takav zagrebački proračunski minus usporedio s minusom državnog proračuna i ustvrdio da je tih 1,4 milijardi kuna ekvivalentno minusu državnog proračuna od 23 milijarde kuna.

“U najtežim recesijskim vremenima minus državnog proračuna iznosio je 14 milijardi kuna. Mislim da je sada potpuno jasno o kakvim razmjerima katastrofe govorimo”, rekao je bivši gradski zastupnik Tomislav Jelić.

Podsjetio je kako je Zagreb maksimalno zadužen unutar zakonskih okvira, a još 2007. godine na londonskoj burzi prodano je 300 milijuna eura obveznica za poboljšanje komunalne infrastrukture, od čega je samo 1,5 posto namjenski potrošeno.

“Jedino što nije založeno su sportski objekti, pa bi se osnivanjem tvrtke Sportski objekti omogućilo ubacivanje njihove imovine u temeljni kapital i uzimanje novih kredita, ali ne za obnovu, nego za krpanje rupa u proračunu”, ustvrdio je Jelić.

PODIJELI