PODIJELI

Na konferenciji za medije pod nazivom „New York, London, Pariz Beč … Gdje je nestao Zagreb“, na “pimpek placu” govorio je Tomislav Stojak, gradski zastupnik i predsjednik HNS-a Grada Zagreba.

„Svi želimo živjeti u uređenom gradu, ali ovakvo današnje upravljanje i pogled na njegov razvoj od strane gradske uprave sve nas više brinu. U svakome pogledu. Uvjeren sam da ne postoji niti jedan građanin, stanovnik Zagreba koji ne želi da njegov grad bude uređen i ugodan za život, da se osjeća sigurno i sretno u njemu.

I New York i London i Pariz i Beč su svjetske metropole, gradovi puno veći od Zagreba, gradovi čija rješenja u pojedinim segmentima nama u Zagrebu mogu biti odličan primjer kako urediti grad. Ali, Zagreb se mora razvijati prema svojim potrebama, a ne prema preslikama drugih gradova, koliko god oni razvijeni bili, rekao je Stojak.

Zagrebu ne trebaju Manhattan, Champs Elysees, Hyde park ili Graben, iako su to sve prekrasna mjesta, predivni dijelovi već spomenutih gradova.

Zagrebu treba Zagreb, trebaju mu Svetice i ostali sportski centri koje će moći koristiti građani svakoga dana, treba mu stadion koji neće propadati, trebaju mu uređene tržnice koje će postati opet mjesto okupljanja, okretišta tramvaja i autobusa na kojima nećete slomiti nogu ili nešto gore preskačući između dotrajalih stajališta i pruga. Trebaju mu nove kazališne scene i dvorane, vrtići, igrališta, dvorane i škole u kvartovima, obrtnici i gospodarstvenici koji razvijaju svoje poslove u svome gradu. Zagrebu treba osmišljen sadržaj na njegovoj Medvednici i Jarunu, treba mu Sava koje se ne boji, već uz koju živi, trebaju nam mostovi koje će povezivati kvartove i prometnice koje ih neće odvajati, rekao je.

Jedan od prijedloga koji je pripremljen za iduću sjednicu Skupštine je i osnivanje novog „holdinga“ za sportske objekte, koji bi se, kako se govori u dokumentu, trebao baviti obnovom dotrajalih sportskih objekata. Bez analize, bez konkretnih brojaka, podataka, samo puste želje i riječi koje, kako se čini, nimalo ne „drže vodu“. Sama svrha osnivanja novog poduzeća Holdinga, kraj svih postojećih, je potpuno nejasna. Ako usporedimo s nekim drugim djelatnostima, da li to znači da će se radi uređenja, recimo tržnice Kvatrić, Branimirovog placa ili tržnica u Vrapču i Španskome, osnivati poduzeće za obnovu tržnica, a da će postojeće Tržnice Zagreb nadalje samo iznajmljivati štandove i prodavati voće i povrće? A druga analogija s ovim prijedlogom osnivanja sportskog „holdinga“ – pa zašto onda stotine milijuna proračunskih kuna Holding troši na vanjku uslugu održavanja i popravaka tramvaja i autobusa, pokraj postojećeg ZET-a i radnika zaposlenih baš za te svrhe?, zapitao je Stojak.

PODIJELI