PODIJELI

Nakon što su prije nekoliko dana podijeljene prve kante za biootpad, naš grad očekuje odluka o izgradnji postrojenja za njegovu obradu. Na dnevnom redu Skupštine bit će i prijedlog da se postrojenje napravi u Novskoj s kojim bi Zagreb sklopio sporazum o izgradnji.

Potrebno je prvo izraditi studiju izvodljivosti da vidimo zadovoljava li ta lokacija sve uvjete, da vidimo koja bi tehnologija bila tamo najkvalitetnija. Predviđeno je oko 4 i pol milijuna kuna za tu studiju – rekla je za Radio Sljeme zamjenica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Tatjana Operta.

Protiv prijedloga da se biootpad odvozi u stotinjak kilometara daleki grad je Tomislav Tomašević iz političke platforme “Zagreb je naš!”. Kaže da će zagrepčani samo transport plaćati oko 4 i pol milijuna kuna godišnje. Smatra da bi se takvo postrojenje trebalo napraviti u Zagrebačkoj županiji – Ako već 45 tisuća tona komunalnog otpada mjesečno može ići iz Zagrebačke županije u Resnik gdje će biti zajednički Centar za gospodarenje otpadom, onda mislim da je fer da 60 tisuća tona biootpada može iz grada Zagreba ići u Zagrebačku županiju gdje bi trebalo biti, po meni, zajedničko postrojenje za biootpad. Za to postoje politički instrumenti; ja ću podsjetiti da je u Zagrebačkoj županiji na vlasti ista opcija kao i ovdje.

HDZ-ov Kazimir Ilijaš kaže da ovo nije politička odluka – Ovo je stručni odbor gdje se trebamo držati teme, a ne davati političke ocjene na način ‘što bi bilo, kad bi bilo’. Podsjetit ću na činjenicu da je kompostana trebala biti na Obreščici, da je ta dozvola izdana čak 1986. godine, da smo imali prosvjede građana koji su bili protiv toga, da mi kao Klub nismo to podržali i da se našlo, sukladno tome, druge rješenje. Sada vidimo da opet nekima ne odgovara ni to rješenje. Činjenica je da to rješenje, koje je predloženo, nije konačno – istaknuo je Ilijaš.

Kakvu će odluku o ovome prijedlogu donijeti gradska Skupština, znat ćemo u utorak. U međuvremenu, građani Novske već su prosvjedovali i najavili potpisivanje peticije protiv gradnje kompostane u svom gradu.

PODIJELI